Nieuws — 30 apr 2015

Amsterdam, 30 april 2015 - Elk jaar op 4 mei lopen honderden Amsterdammers in een Stille Tocht vanaf het Museumplein naar de Nationale Herdenking op de Dam. In het kader van de tentoonstelling Het Stedelijk in de oorlog zal de tocht voor het eerst vertrekken vanaf de hoofdingang van het Stedelijk Museum. Iedereen is uitgenodigd om mee te lopen met deze herdenking.

Het programma van de Stille Tocht op maandag 4 mei start om 17.45 uur. Voorafgaand aan de tocht houden burgemeester Eberhard van der Laan,
Job Cohen (voorzitter Amsterdams 4 en 5 mei comité) en Coby van Berkum (bestuursvoorzitter stadsdeel Noord) onder de luifel van het Stedelijk een korte toespraak. Daarna dragen basisschoolleerlingen uit stadsdeel Amsterdam-Noord gedichten voor. Het aantal leerlingen staat symbool voor het aantal jaren na 1945 – dit jaar zijn dat er 70.

Om 18.00 uur vertrekt de Stille Tocht richting de Dam. Onderweg zal er bloemen worden gelegd bij het monument voor Sinti en Roma en het monument vrouwen van Ravensbruck, en passeert de tocht onder meer het Weteringplantsoen, waar in de laatste oorlogsdagen 36 verzetsstrijders werden geëxecuteerd.  

Amsterdam kent een uitgebreid programma op 4 en 5 mei. Naast tientallen herdenkingen zijn er Bevrijdingsfestivals, Vrijheidsmaaltijden, theatervoorstellingen, films, concerten en verhalen in de Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet. Alle activiteiten zijn te vinden op www.4en5meiamsterdam.nl en de gelijknamige app. 

Extra programmering Stedelijk Museum

In het kader van de tentoonstelling en de Stille Tocht staat op zondag 3 mei de ‘Fakkel Photobooth van 4 en 5 mei’ bij het Stedelijk: een photobooth die door het land reist, waarin mensen hun verhaal kunnen delen over oorlog of vrijheid, en foto kunnen maken. Deelnemers krijgen de foto en een fakkelsticker mee. De Fakkel Photobooth is een initiatief van het Nationaal Comite 4 en 5 mei. Klik hier voor meer informatie.

Op 4 mei wordt van 14.00-18.00 uur in het auditorium van het Stedelijk doorlopend de minidocumentaire die Lex Reitsma bij Het Stedelijk in de oorlog maakte (gratis voor bezoekers met entreebewijs).
Bij de tentoonstelling, die nog t/m 31 mei te zien is, verscheen een gelijknamige catalogus en het kinderboek De bevrijding van het Stedelijk, gebaseerd op de herinneringen van schrijver K. Schippers. De 70 leerlingen in de Stille Tocht zullen dit boek cadeau krijgen. Klik hier voor meer informatie over de publicaties.  

Na de succesvolle Vrijheidsmaaltijd in Restaurant Stedelijk vorig jaar voor culturele jongerenclubs (georganiseerd Young Stedelijk), wordt de maaltijd dit jaar georganiseerd door Entrée, de jongerenclub van Het Koninklijk Concertgebouw. Het diner is op 4 mei voor leden van de clubs van het Stedelijk, Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Koninklijk Concertgebouw.


De totstandkoming van de tentoonstelling Het Stedelijk in de oorlog wordt mede mogelijk gemaakt dankzij additionele steun van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het vfonds.

  

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij. 

 

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl.