Nieuws — 11 mei 2009

- Off the Record – centrale tentoonstelling
- Zichtbaar Afwezig – 2e editie
- Young & Collecting – project voor jongeren
- De Bouwkeet – halte Art Amsterdam

Op de jubileumeditie van Art Amsterdam, van 13 – 17 mei, is het Stedelijk Museum vertegenwoordigd met verschillende projecten. De centrale tentoonstelling op de beurs wordt dit jaar verzorgd door het Stedelijk; gastcurator Hans Aarsman koos met Off the Record voor het thema fotografie. Op weg naar Art Amsterdam kunnen kunstliefhebbers rondom het beursgebouw de projecten van de tweede editie van Zichtbaar Afwezig tegenkomen. Vanuit De Bouwkeet, die bij de entree van de RAI staat, wordt een gevarieerd programma aangeboden en voor jongeren is er Young & Collecting, waarin zij door experts worden opgeleid tot verzamelaar – een project van Art Amsterdam in samenwerking met SNS Reaal Fonds en het Stedelijk Museum.

Centrale tentoonstelling Art Amsterdam: Off the Record
Bij de jaarlijkse Gemeentelijke Kunstaankopen van het Stedelijk staat altijd een kunstdiscipline centraal. Dit jaar is dat fotografie, volgens een thema naar idee van gastcurator Hans Aarsman. 
Voor Off the Record nodigde hij kunstenaars uit werk in te zenden dat gemaakt is vanuit de behoefte om iets vast te leggen, zonder direct een artistiek doel voor ogen, waarbij de begrippen toeval en ontdekking centraal staan. De werken (video en fotografie) worden getoond in het centrale paviljoen op Art Amsterdam. Tijdens de beurs, op vrijdag 15 mei, maakt directeur Gijs van Tuyl bekend welke werken worden aangekocht voor de collectie van het Stedelijk Museum.

Zichtbaar Afwezig – 2e editie
Tijdens de eerste editie van Zichtbaar Afwezig toonde het Stedelijk op verrassende plekken in het centrum van Amsterdam kunstwerken die een reactie waren op iconen uit de collectie van het Stedelijk. Voor de tweede editie van Zichtbaar Afwezig laten studenten van de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut weer eigenzinnige interpretaties zien, ditmaal van werken van Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Karel Appel, Nam June Paik, Roy Lichtenstein, Daniel Spoerri, Daan van Golden, Cindy Sherman, Rineke Dijkstra en Marlene Dumas – op en rond de RAI tijdens Art Amsterdam. 
In De Bouwkeet, te vinden bij de entree van Art Amsterdam, is een folder beschikbaar met de route en meer informatie over de werken.

Young & Collecting 
Voor jongeren van 17 tot 22 jaar, die er van dromen om een kunstcollectie aan te leggen, is er Young & Collecting. Op vrijdag 15 mei kunnen zij in dit project, een samenwerking van Art Amsterdam, het SNS Reaal Fonds en het Stedelijk, een kijkje nemen in de kunstwereld. 
Samen met ‘insiders’ – galeriehouders, kunstenaars, verzamelaars en conservatoren van het Stedelijk – en onder leiding van cabaretier en verzamelaar Thomas van Luyn bezoeken zij de beurs en doen serieuze voorstellen aan het SNS Reaal Fonds voor een echte kunstaankoop.

De Bouwkeet : halte Art Amsterdam
Bezoekers aan Art Amsterdam worden op het plein voor de RAI al verwelkomd door De Bouwkeet van het Stedelijk Museum, een artistieke en multifunctionele keet ontworpen door Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe. De Bouwkeet biedt een levendig programma van lezingen, workshops 
en ontmoetingen, en alle vragen over het Stedelijk museum kunnen daar beantwoord worden. 

Ook loopt er doorlopend het project Me at the Stedelijk van Isabel Lucena: via een green screen kunnen bezoekers zich laten fotograferen in de oude zalen van het Stedelijk, naast favoriete werken van bijvoorbeeld Mondriaan, Appel, Lichtenstein of Warhol. 

Tijdens Art Amsterdam zijn er doorlopend curatoren en conservatoren van het Stedelijk in De Bouwkeet aanwezig om met bezoekers van gedachten te wisselen over kunst. Voor kinderen is er de wandeling Hunting-Luck Kids, waarbij zij kunstzinnige foto’s maken en bijpassende titels verzinnen. Op zondag 17 mei sluit De Bouwkeet op deze halte af met een openbaar gesprek tussen Hans Aarsman en Wim van Sinderen over het bijzondere thema van de tentoonstelling Off the Record.

Alle projecten zijn onderdeel van Stedelijk in de Stad, waarmee het Stedelijk Museum zich in Amsterdam manifesteert tijdens de restauratie en nieuwbouw aan het Museumplein. De verwachte openingsdatum van het Stedelijk Museum is maart/april 2010. Meer informatie over het museum, 
de bouw en de projecten van Stedelijk in de Stad is te vinden op www.stedelijkindestad.nl.

Noot voor de redactie:

Van de afzonderlijke projecten is een uitgebreider persbericht beschikbaar via Press Office van het Stedelijk Museum: pressoffice@stedelijk.nl.

De pers preview van Art Amsterdam is op woensdag 13 mei om 13 uur. 
Tijdens de perslunch zullen onder meer Anneke Oele, directeur van Art Amsterdam en Hans Aarsman, curator van de tentoonstelling Off the Record, spreken.
Zichtbaar Afwezig wordt op dezelfde dag gelanceerd, om 16.30 uur, vanuit De Bouwkeet. 
U bent van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn.

Voor aanmeldingen en meer informatie: 
Press Office Stedelijk Museum, Marie-José Raven, 020 – 573 26 56, m.raven@stedelijk.nl