Nieuws — 10 jul 2011

Het Stedelijk Museum presenteert recent werk van de Amerikaanse kunstenaar Jennifer Bornstein: de film Frauenkörperbewegungsbilder uit 2010, samen met vijftien van haar etsen. De presentatie is vanaf 23 juni te zien, als onderdeel van Temporary Stedelijk 2.

Bornstein’s etsen zijn geïnspireerd op beelden uit haar eigen collectie archieffoto's, waaronder afbeeldingen uit de verzameling van Sam Wagstaff Jr., een belangrijke verzamelaar en curator van fotografie. Bornstein nodigde kennissen uit en wierf onbekenden op een online forum om poses van de foto’s na te doen, fotografeerde ze en maakte daar vervolgens etsen van. De archieffoto's hebben zo een heel eigen interpretatie gekregen en zijn vertaald naar een ander serieel reproductiemedium: een historische voorganger van de fotografie, de ets.

Bornstein baseert haar etsen vaak op documentair fotomateriaal van performances. Ze is vooral geïnteresseerd in de politieke lading van het gebruik van het lichaam en naaktheid in 20ste-eeuwse kunststromingen. “Voor mij lijken de foto's de fysieke verschijningsvorm van een herinnering te zijn, want het zijn vaak de enig overgebleven visuele artefacten (naast de begeleidende teksten) van performances die onvermijdelijk zijn verdwenen omdat ze nu eenmaal in een tijdgebonden medium werden uitgevoerd.”

De 16mm-film Frauenkörperbewegungsbilder is gebaseerd op documentair fotomateriaal van Yvonne Rainer, een bekende danser, choreograaf en filmmaakster. Bornstein riep ditmaal de hulp in van dansers om de poses tot leven te wekken die ze rechtstreeks ontleende aan deze foto's.

“Het fascineert me hoe de foto's van deze performances rechtstreeks in het collectieve geheugen zijn beland van veel eigentijdse kunstenaars, van wie de meesten nog niet eens geboren waren toen deze werken werden uitgevoerd. Met de jaren lijken de performances een romantische betekenis te hebben gekregen die niet overeenkomt met de intentie van de kunstenaars zelf”, aldus de kunstenaar.Jennifer Bornstein (1970, Seattle, Washington, USA) werkt in Berlijn en studeerde in New York, Los Angeles en aan de École Nationale Supérieur des Beaux-Arts in Parijs. Ze had verschillende solo tentoonstellingen in Stockholm, Londen, New York en Los Angeles en kreeg diverse prijzen toegekend, waaronder de DAAD Fellowship (2010-2011), en de Pollock-Krasner Foundation Award (2008).