Nieuws — 22 jun 2011

Vanaf 23 juni presenteert het Stedelijk Museum als onderdeel van Temporary Stedelijk 2 de geluidloze 16mm film Garden van Runa Islam. Zij maakte het werk in 1998 en het Stedelijk verwierf het in 2002 voor de collectie. Islam ontleedt in haar werk de visuele technieken waarmee verhalen worden verteld.

Garden is feitelijk de reconstructie van een scène uit de film Martha (1973) van Rainer Werner Fassbinder: een romantisch filmcliché waarbij twee onbekenden een eerste blik uitwisselen. De actie wordt in de film van Islam zowel meedogenloos geanalyseerd als zeer precies in scène gezet.

De twee parallelle projecties waarop deze enigszins raadselachtige gebeurtenis zich afspeelt, zijn grofkorrelig zwart-wit. Ze hebben iets documentairs en lijken bedoeld als een studieuze observatie. In het midden van de ruimte, haaks op de wand, is ook een scherm geplaatst waarop dezelfde scène enkelvoudig wordt geprojecteerd – ditmaal in 16 mm en in kleur, relaterend aan cinema.

Door de ruimtelijke opstelling van het werk is de kijker geneigd rond het scherm te lopen en zo de beweging van de drie projecties te herhalen. Deze verschillende ingrediënten – het gebruik van zwart- wit, kleur en de sculpturale benadering van de ruimte – zijn typerend voor het werk Runa Islam.

Runa Islam (Bangladesh, 1971) woont en werkt in Londen. Na te hebben gestudeerd aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam vervolgde zij haar opleiding aan de Royal College of Art in Londen. In 2005 nam Islam deel aan de Biënnale in Venetië. In 2008 werd zij genomineerd voor de Turner Prize, die jaarlijks wordt uitgereikt aan Britse beeldende kunstenaars onder de 50 jaar.

Naast groepstentoonstellingen in Tate Modern (2001), de Biënnale in Istanbul (2003) en de Biënnale in Venetië (2005) heeft Islam ook meerdere solotentoonstellingen gehad, in onder meer de White Cube in Londen, UCLA Hammer Museum in Los Angeles, Centro de Arte Contemporaneo in Malaga en MUMOK in Wenen. Op dit moment is er een tentoonstelling van Islam te zien in het Museum of Modern Art, New York, in de serie Projects 95.