Nieuws — 27 aug 2018

Meer dan 263.000 bezoekers zagen de allereerste solotentoonstelling van Studio Drift wereldwijd en gaven gemiddeld een 8,8.

Het Stedelijk kijkt met trots terug op Studio Drift: CODED NATURE. De allereerste solotentoonstelling van dit Nederlandse kunstenaarsduo wereldwijd, trok in ruim vier maanden maar liefst 263.000 bezoekers. Uit cijfers van onderzoekspartner Motivaction blijkt dat de bezoeker de tentoonstelling waardeert met een uitzonderlijk hoog cijfer: een 8,8. Daarmee behoort deze tentoonstelling tot één van de meest gewaardeerde en best bezochte tentoonstellingen sinds de heropening van het Stedelijk Museum in 2012. De laatste week was zelfs de drukste week sinds de heropening.

De tentoonstelling bestond uit zestien zalen met onder meer bewegende en interactieve werken over de relatie tussen mens, natuur en technologie, het thema dat centraal staat in het werk van Lonneke Gordijn en Ralph Nauta, die samen Studio Drift vormen.

Studio Drift, Shylight, 2006-2018. Zaalopname Studio Drift: Coded Nature, 2018, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Maarten Nauw

"Het museum heeft ons werk aan een heel breed publiek getoond, en dat geeft enorm veel voldoening. We merken dat wat wij doen echt landt bij mensen, dat mensen er iets mee kunnen, en dat vind ik het belangrijkste, dat we met iets bezig zijn dat waardevol is voor andere mensen."

— Lonneke Gordijn

Jan Willem Sieburgh, directeur a.i. Stedelijk Museum Amsterdam: "Het Stedelijk vindt het belangrijk om jonge kunstenaars vroeg in hun carrière een platform te geven en heeft vele kunstenaars hun eerste eigen solotentoonstelling geboden. Die lijn loopt van Vincent van Gogh tot onder meer Jeff Koons. We volgen Studio Drift al jaren en hebben in 2015 het werk Fragile Future Chandelier 3.5 (2012) aangekocht voor de collectie. Dit jaar was de kans om de belangrijkste werken uit hun oeuvre bij elkaar te brengen en een groot publiek kennis te laten maken met hun inspirerende werk."

Een van de publiekslievelingen was Shylight (2006, choreografie 2018): een poëtische, lichtinstallatie van zijden kelken, die dankzij verfijnde technologie in verrassende cadansen op en neer bewegen en door zich onderwijl te openen en te sluiten magisch licht verspreiden. De bezoekers gingen spontaan op de museumvloer liggen om het werk nóg beter te ervaren. De grootste installatie ooit van Fragile Future (2009-2018) — 500 modules elk bestaand uit 3 led-lampjes met paardenbloempluisjes — was ook populair. En natuurlijk het zwevende blok beton, Drifter (2017) die voor het eerst in Europa te zien was.

Studio Drift, Meadow, 2017, choreografie 2018, zaalopname Studio Drift: Coded Nature, 2018, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Maarten Nauw
Studio Drift, Fragile Future 3, 2009, ontwerp installatie 2018, met links in beeld Fragile Future Ch

Speciaal voor de tentoonstelling werd het werk Materialism (2018) ontwikkeld, waarin objecten (o.a. een potlood, een Volkswagen Kever en een gloeilamp) zijn ontleed in de exacte hoeveelheden van de grondstoffen waaruit ze bestaan. Dat levert niet alleen esthetisch mooie installaties op, maar maakt vooral inzichtelijk hoeveel materiaal een object bevat, en ook hoe een nieuwe productiemethode materiaalbesparing kan opleveren. Ingeborg de Roode, conservator industriële vormgeving: "Het is fijn dat we dit relevante werk zo'n groot podium hebben kunnen bieden. Met dit werk geeft Studio Drift aan zich verder te blijven ontwikkelen en te reflecteren op maatschappelijke ontwikkelingen."

Studio Drift, Franchise Freedom (2018), boven het IJ in Amsterdam. Foto: Ossip

Franchise Freedom Drones

Ter gelegenheid van de tentoonstelling vloog in het weekend van 11 en 12 augustus 2018, voor het eerst in Europa, de sculptuur Franchise Freedom (2017) boven het IJ in Amsterdam. Driehonderd lichtgevende Intel® Shooting Star ™ -drones bewogen als een vogelzwerm boven het water, na een succesvolle première op Art Basel in Miami Beach in 2017. De performance trok tienduizenden mensen.

Ralph Nauta: "Het werk heeft zichzelf bewezen, mensen kenden onze naam nog niet maar hebben elkaar verteld hoe ze geraakt werden door ons werk."

Studio Drift reacties

Op social media lieten bezoekers hun waardering voor Studio Drift massaal merken: “Stemt tot nadenken en is adembenemend mooi”, "Soooo worth the trip!! Beautiful!!", “Creating the supernatural: Studio Drift in het Stedelijk is werkelijk subliem!”.

Waardering: 4 van de 5 stars De Telegraaf

Kinderen zijn er stil van, volwassenen vergeten even wie ze zijn. Die impact hebben de werken van Studio Drift.

Lees meer Door

Credits

Studio Drift: CODED NATURE is samengesteld door Ingeborg de Roode, conservator industriële vormgeving van het Stedelijk Museum Amsterdam, in nauwe samenwerking met Studio Drift (Lonneke Gordijn en Ralph Nauta).

Studio Drift: CODED NATURE is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van de International Collector Circle en de Curator Circle van het Stedelijk Museum Fonds.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2662 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl