Nieuws — 27 mei 2016

Amsterdam 19 mei 2016 
Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert een nieuw werk in opdracht: de theatervoorstelling The Beauty Commission, geschreven en geregisseerd door Artun Alaska Arasli en Brendan Anton Jaks, twee jonge kunstenaars die in Amsterdam werken. 

De voorstelling draait om twee karakters: de Duitse filosoof Theodor  Adorno en de Amsterdamse School architect Michel de Klerk. Hun fictieve dialoog draait om een opdracht voor het ontwerp van een archief voor het Instituut voor Sociaal Onderzoek in Frankfurt am Main. Adorno neemt het initiatief om de documenten van de Frankfurter Schule voor Kritische Theorie in het gebouw te huisvesten. De Klerk ontfermt zich over de vormgeving van het gebouw, geheel in stijl van de Amsterdamse School. De goedkeuring van het gebouw ligt in de handen van The Beauty Commission: een groep van vier actrices die de Welstandscommissie vertegenwoordigt, aangesteld om te adviseren over het uiterlijk en de plaatsing van bouwprojecten . Wanneer deze schoonheidscommissie iets vreemds ontdekt in het ontwerp, openbaren zich plots geheime verlangens en achterliggende motivaties van alle betrokken partijen.

Arasli en Jaks willen met deze voorstelling vooral onderzoeken wat de erfenis van gedachtengoed betekent, zoals bij de Amsterdamse School en de Frankfurter Schule. Wat is de relatie tussen een individu en een groot gedachtengoed? Ook laat het stuk zien hoe moeilijk een ontwerpproces kan zijn als je rekening moet houden met externe partijen, zoals een welstandscommissie. Over machtsstructuren, de dynamiek tussen mensen en de invloed van overheidsinstanties op het ontstaan van een creatieve samenleving en diens nalatenschap.

The Beauty Commission gaat in première op vrijdag 27 mei 2016, gevolgd door een tweede en een derde voorstelling op 28 en 29 mei. Een beperkt aantal tickets is online beschikbaar via de website van het Stedelijk Museum. 

Reserveren kan via deze link.
Voertaal: Engels 

MEER OVER DE KUNSTENAARS

Artun Alaska Arasli (1987, TR) is kunstenaar, curator en schrijver. Hij studeerde Beeldende Kunst aan de Städelschule, Frankfurt am Main onder professor Willem de Rooij, en Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Recente tentoonstellingen zijn onder andere Hospice (met James Beckett) bij Markus Lüttgen, Keulen en My, My. A Body Does Get Around  bij Wilfried Lentz Rotterdam, samengesteld door de kunstenaar zelf. Een selectie van zijn gedichten wordt eind 2016 gepubliceerd in de Interjection Calendar van Montez Press.

Brendan Anton Jaks (1983, VS) werkt als kunstenaar met name met beeldhouwkunst, sculpturale assemblage en installatie. Hij studeerde Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveld Academieen voltooide onlangs zijn residentie aan De Ateliers in Amsterdam. Recente tentoonstellingen zijn onder meer Potlach aan De Ateliersen Who Controls the Smoke Controls the Mirrors bij Galerie Fons Welters, Amsterdam.

Deze performance is mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Amsterdam Fonds voor de Kunst en Stichting Stokroos.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl