Nieuws — 1 nov 2013

Amsterdam, 1 november 2013 — Het Stedelijk Museum presenteert TYPE/DYNAMICS, een tentoonstelling met werk van grafisch ontwerper Jurriaan Schrofer gecombineerd met werk van de Haagse ontwerpstudio LUST. Jurriaan Schrofer (1926-1990) was grafisch ontwerper, fotoboekpionier, art director van architectuurtijdschrift Forum, docent, kunstbestuurder en omgevingskunstenaar. Hij wordt beschouwd als een van de grafisch ontwerpers die het vak na de oorlog sterk bepaalden. Schrofer werkte in alle genres, van pr-drukwerk tot huisstijlen en van tijdschriften tot reclame- en letterontwerp.

Het recent verschenen proefschrift van Frederike Huygen over Jurriaan Schrofer was voor het Stedelijk de aanleiding om de tentoonstelling te organiseren. Conservator Carolien Glazenburg: “Jurriaan Schrofer heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan het professionaliseren van het vak grafisch ontwerpen. Het is fantastisch dat het proefschrift van Frederike Huygen is verschenen. Het belicht niet alleen het werk maar ook de rol die Schrofer heeft gespeeld en de omgeving waarin – het geeft een zeer boeiend tijdsbeeld."

Huygen omschrijft Schrofer als ‘een computer-designer van het pre-computer-tijdperk’. Schrofers nog met de hand ontworpen, dynamisch ogende werk lijkt op de computer te zijn ontworpen maar zijn werkwijze stamt van daarvoor. Schrofer experimenteerde met ruimtelijkheid op het platte vlak, met letters en tekens.

Twee zalen van vrijwel identieke grootte in het vormgevingscircuit van het Stedelijk Museum zullen elkaar conceptueel spiegelen. In de eerste zaal is het werk van Schrofer te zien afkomstig uit zijn omvangrijke archief en in de tweede zaal een reactie hierop van LUST. Visueel zijn er overeenkomsten in hun werk maar de werkwijze ligt mijlenver uit elkaar.

LUST kan niet zonder de computer, voor hen is het een onmisbaar gereedschap. De ontwerpers staan bekend om hun innovatieve presentaties van grafische vormgeving. Zo doen zij met LUSTLab onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van nieuwe technologieën. 

De ontwerpstudio is in het museum aanwezig met een interactieve ruimte waarvan alle muren van projecties zijn voorzien. Er zijn wanden die reageren op data en de aanwezigheid van bezoekers. In de Schrofer-zaal zijn twee beeldschermen te zien waarop honderden stuks uit het archief van de ontwerper getoond worden. 

De presentatie in het Stedelijk stelt het verschil in onderzoeksmogelijkheden voor en na de intrede van de computer centraal. Wat is er nu met dynamische typografie mogelijk ten opzichte van het vroegere handwerk? De tentoonstelling geeft ook een doorkijkje naar wat typografie in de toekomst zou kunnen zijn. 

Symposium

De tentoonstelling wordt op donderdag 7 november geopend in samenwerking met het Public Program, met een dynamisch gesprek tussen Frederike Huygen (kunst- en designhistorica), de ontwerpers van LUST, grafisch ontwerper en eminence grise Karel Martens en tijdgenoot Jonathan Puckey (Moniker) in het Teijin Auditorium. Het symposium start om 17.00 uur.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, Annematt Ruseler, 020 – 573 2660 of pressoffice@stedelijk.nl.