Nieuws — 18 aug 2014

Amsterdam, 14 augustus 2014 — Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert Marlene Dumas The Image as Burden: de meest omvangrijke retrospectieve tentoonstelling van haar werk in Europa tot nu toe, met bijna 200 schilderijen en tekeningen, uit particuliere en museale verzamelingen over de hele wereld. Na het Stedelijk reist de tentoonstelling door naar Tate Modern in Londen en Fondation Beyeler in Bazel.

Pers preview

U bent van harte welkom bij de pers preview op vrijdag 5 september. Marlene Dumas is daarbij aanwezig. Programma:

13.00 uur inloop via hoofdingang, koffie en thee in het Teijin Auditorium
13.30 uur sprekersprogramma: welkom door Beatrix Ruf, inleiding door Leontine Coelewij, samensteller van de tentoonstelling
14.00 uur bezichtiging tentoonstelling.
16.30 uur einde.

RSVP graag via pressoffice@stedelijk.nl of via 020 – 573 26 56 / 60.

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling geeft een indringend overzicht van haar oeuvre vanaf de late jaren zeventig tot nu en omvat de belangrijkste en meest iconische werken, maar ook minder bekende schilderijen en tekeningen. Een aantal aspecten zal alleen in het Stedelijk te zien zijn, zoals een zaal gewijd aan tekeningen die direct uit haar atelier komen, en die zelden of nooit getoond zijn, en de 100-delige serie Models uit de collectie van het Van Abbemuseum. Bovendien legt het Stedelijk meer nadruk op het werk uit 1976-1982, haar begintijd in Amsterdam.

Love vs Death (1980), een sleutelwerk in haar oeuvre en het openingswerk van de tentoonstelling, zal nu voor het eerst in decennia weer te zien zijn. Ook is een aantal van haar meest recente schilderijen op zaal te vinden, zoals The Widow en Nuclear Family, beide uit 2013, en een aantal waterverf-tekeningen uit de serie Great Men (2014), waarvan het andere deel op dit moment op de Manifesta in Sint Petersburg te zien is.

Marlene Dumas – The Image as Burden wordt georganiseerd door het Stedelijk Museum Amsterdam in samenwerking met Tate Modern, Londen (4 februari 2015 – 10 mei 2015) en Fondation Beyeler, Riehen/Bazel (30 mei 2015 – 13 september 2015).

Over Marlene Dumas

Marlene Dumas (Kaapstad, 1953) is een van de belangrijkste kunstenaars van dit moment. Met haar werk geeft zij nieuwe inhoud aan de betekenis die de schilderkunst kan hebben in een tijdperk gedomineerd door beeldcultuur. Haar emotioneel geladen schilderijen en tekeningen gaan over existentiële onder-werpen als erotiek, verdriet en schaamte en refereren vaak aan kunsthistorische motieven en actuele politieke thema’s.

Dumas laat zich vaak inspireren door foto’s uit kranten en tijdschriften uit haar beeldarchief. De dagelijkse stroom aan fotografische beelden is volgens de kunstenaar van invloed op de manier waarop mensen naar elkaar en naar de wereld om hen heen kijken. Dumas toont dit door in haar werk de psychologische, sociale en politieke aspecten van deze beelden bloot te leggen.

Het Stedelijk heeft een lange relatie met Marlene Dumas. Haar werk werd daar voor het eerst in 1978 tentoongesteld, en sindsdien zijn 39 werken, waaronder tekeningen en schilderijen, in de collectie opgenomen. In 2012 verwierf het Stedelijk het omstreden portret Osama (2010). Na de heropening presenteerde het Stedelijk een monografische zaal gewijd aan Dumas, om het belang van haar werk in het Stedelijk en in Nederland te onderstrepen.

Publicatie

De publicatie bij de tentoonstelling geeft met een chronologische opzet een goed beeld van de ontwikkelingen in het oeuvre van Marlene Dumas vanaf de jaren zeventig tot nu. Met onder meer teksten van de kunstenaar, een interview met Dumas door Theodora Vischer, een essay van Leontine Coelewij, een tekst van de Ierse schrijver Colm Tóibín en circa 200 afbeeldingen. Vormgever is de Nederlandse ontwerper Roger Willems. Uitgave Tate Publishing, 196 pp., Nederlands, Engels en Duits, verkoopprijs € 25.

Public Program

In de tentoonstelling is ook een documentaire over Marlene Dumas en de opbouw van de tentoonstelling te zien. Het Stedelijk biedt, naast rondleidingen, workshops en een cursus rond Dumas als onderdeel van de Stedelijk Academie, een dynamisch Public Program:

stedelijk|forum:
Marlene Dumas in gesprek met Leontine Coelewij, samensteller van de tentoonstelling.
Donderdag 16 oktober 19.30 – 21.30 uur.
Locatie: Stedelijk Museum Teijin Auditorium.
Zie hier voor meer informatie.

stedelijk|gallery talks:
Marlene Dumas door de ogen van kunstenaars, kunsthistorici en filmmakers op vrijdag-middagen in oktober en november 2014, van 13.00 – 14.00 uur:

  • Vrijdag 17 oktober, 2014: kunsthistorica en conservator Alied Ottevanger
  • Vrijdag 31 oktober, 2014: Leontine Coelewij, samensteller van de tentoonstelling
  • Vrijdag 21 november, 2014: Ena Jansen, bijzonder hoogleraar Zuid-Afrikaanse letterkunde (UvA)
  • Vrijdag 28 november, 2014: (datum onder voorbehoud) beeldend kunstenaar Jan Andriesse

Klik hier voor meer informatie over het Public Program.

Vanaf 30 september wijdt EYE drie avonden aan de kunstenaar, onder de titel Marlene Dumas goes to the Movies, met films die haar leven en werk hebben beïnvloed. Klik hier voor meer informatie.

De totstandkoming van de tentoonstelling Marlene Dumas – The Image as Burden wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van hoofdbegunstiger Stichting Ammodo en additionele steun van het VSBfonds, Mondriaan Fonds, het Straver Fonds een CultuurFonds op Naam van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Zabawas en het K.F. Hein Fonds. Het Stedelijk Museum is hoofdsponsor Rabobank Amsterdam zeer erkentelijk voor het mede mogelijk maken van de tentoonstelling.

Noot voor de redactie: Klik hier voor het eerdere persbericht over de tentoonstelling. Voor meer informatie en beeldmateriaal: Press Office Stedelijk Museum, 020 – 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl.