Nieuws — 9 mrt 2015

Geachte leden van de pers,

Graag nodigen wij u uit voor de pers preview van de tentoonstelling De oase van Matisse, op woensdag 25 maart 2015, 10.00 uur.  

Programma

10.00 uur     Welkom in het Stedelijk Museum
10.15 uur     Begin presentaties directeur Beatrix Ruf en 
                        hoofd collecties/conservator Bart Rutten
10.45 uur     Bezoek tentoonstelling
12.45 uur     Einde preview

De oase van Matisse

Voor de eerste keer in meer dan zestig jaar is er in Nederland een grote tentoonstelling te zien van Henri Matisse (1869-1954). Bezoekers worden meegenomen door de vaste collectiepresentatie, die is verrijkt met een selectie topwerken (schilderijen, beelden en werk op papier) van deze meester. 

Het Stedelijk kiest voor een unieke opzet van de tentoonstelling: de vaste collectie op de begane grond wordt verrijkt met een selectie topwerken van Henri Matisse (1868-1954), in verrassende combinaties met werk van tijdgenoten, leermeesters en navolgers uit de eigen collectie. Het werk van Matisse én van andere kunstenaars wordt hiermee in een nieuw licht geplaatst en de weg die Matisse als kunstenaar aflegde inzichtelijk gemaakt.

De rondgang door de collectie op de begane grond is de opmaat voor het late werk van Matisse op de bovenverdieping. Daar staat het papierknipsel La perruche et la sirène  (de parkiet en de zeemeermin) uit de collectie van het Stedelijk centraal. Deze publiekslieveling is samen te zien met andere monumentale knipsels van Matisse die zelden of nooit in Nederland te zien zijn geweest, zoals Memory of Oceania uit het Museum of Modern Art in New York, Polynésie - Le Ciel uit de Collection Mobilier National, ParisThe Snail uit de collectie Tate Modern, Londen en The Sheaf uit het Hammer Museum of Art in Los Angeles. Daarvan afgeleide, zelden getoonde werken van textiel en gebrandschilderd glas, zijn ook in de tentoonstelling opgenomen.

Klik hier voor het volledige persbericht.

Wij zien er naar uit om u op 25 maart 2015 te verwelkomen in het Stedelijk Museum Amsterdam.     

Met vriendelijke groet,

Annematt Ruseler
Marie-José Raven

De totstandkoming van De oase van Matisse wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de Turing Foundation, BankGiro Loterij, Fonds 21, Mondriaan Fonds en additionele steun van AON Corporate Solutions, Stichting Zabawas en het K.F. Hein Fonds.  Het Stedelijk Museum is hoofdsponsor Rabobank Amsterdam zeer erkentelijk voor het mede mogelijk maken van deze tentoonstelling.  Het Stedelijk Museum dankt de begunstigers van het Stedelijk Museum Fonds voor hun bijdrage.

Advertentie via WeTransfer.com mede mogelijk gemaakt door WeTransfer.

Noot voor de redactie:
Als u aanwezig zult zijn bij de perspreview, laat het ons dan weten via pressoffice@stedelijk.nl. Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, Marie-José Raven en Annematt Ruseler, 020 - 573 2660 / 656 of stuur een email.