Nieuws — 11 dec 2007

12 december vond het symposium Toeval Gezocht plaats in het Post CS-gebouw. Bekijk het verslag (PDF).

Recent OCW-onderzoek van Ann Bamford naar cultuureducatie, besproken Volkskrant en NRC, concludeert: “Laat kinderen vooral ook zélf kunst maken”.Toeval Gezocht nam de proef op de som. In dit project stond een betekenisvolle samenwerking tussen kunst en onderwijs centraal: met beeldende kunstenaars, 15 scholen en 325 kinderen – de resultaten zijn op dit moment te zien in de gelijknamige tentoonstelling. Tijdens het symposium werden de ervaringen uitgewisseld en bekeken of het project een werkwijze op kan leveren voor de omgang van jonge kinderen met eigentijdse kunst.  

Centrale vragen van project en symposium zijn: Hoe is een brug te slaan van jonge kinderen (4-7 jaar) naar moderne kunst? Hoe kunnen wij omgaan met de creatieve potenties van jonge kinderen? Hoe geven wij kinderen het initiatief in hun eigen leerprocessen? Welke rol kunnen kunstenaars, leerkrachten en musea hierbij spelen?

Startpunt van het project was de tentoonstelling Cruel Bonsai van Heringa/Van Kalsbeek, ook te zien in het Stedelijk Museum. Begrippen als verzamelen, ordenen, tijd, experiment, toeval en kleurenpracht vormen een rode draad in hun werk. Een belangrijke inspiratiebron voor de werkwijze was de Reggio Emilia benadering. Het symposium geeft praktische en theoretische achtergronden, die in het voorjaar van 2008 zullen resulteren in een publicatie bij uitgeverij Lemniscaat. Voor meer informatie zie: www.toevalgezocht.nl.

Programma 12 december j.l.

10.30 uur: ontvangst (koffie en thee) op 11

11.00 uur: opening door dagvoorzitter Marjolijn Bronkhuyzen, hoofd Marketing en Communicatie, Stedelijk Museum

11.05 uur: welkomstwoord namens het Ministerie van OCW

11.15 uur: Robbert Dijkgraaf, universiteitshoogleraar Mathematische Fysica aan de Universiteit van Amsterdam, recentelijk benoemd tot president van de KNAW over kunst, wetenschap, creativiteit en de potentie van jonge kinderen

11.45 uur: presentatie Toeval Gezocht door Annemieke Huisingh en vertoning van de documentairefilm van Inge Willems

12.35 uur: lunch & rondleiding over de tentoonstellingen Cruel Bonsai en Toeval Gezocht

14.05 uur: Marjan Slob, filosoof en publiciste onder andere op het gebied van hersenonderzoek over de interactie met de omgeving als belangrijke factor bij de fysieke ontwikkeling van de hersenen

14.35 uur: discussie en een reactie op Toeval Gezocht door kunstenaarsduoHeringa/Van Kalsbeek (Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek)

15.35 uur: eindcolumn door (kinderboeken)schrijfster, illustratrice en performer Joke van Leeuwen en aansluitend een borrel.

Toeval Gezocht is een samenwerkingsproject van: Annemieke Huisingh(projectleider), het Stedelijk Museum (Rixt Hulshoff Pol), Kunst en CultuurNoord-Holland (Ellie van den Bomen), Steunpunten Kunsteducatie Noord-Holland (Kees Admiraal) en Bureau Koers Nieuw West (Marjon Jonk).

Belangstelling voor of nog vragen over dit project? Mail naar educatie@stedelijk.nl