Nieuws — 15 nov 2005

Martijn van Nieuwenhuyzen, conservator van het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, stapt per 1 januari 2006 over naar de nieuwe afdeling Presentatie van het Stedelijk Museum.

Van Nieuwenhuyzen was vanaf 1999 conservator van SMBA, waar hij ruim vijftig tentoonstellingen met jonge kunstenaars maakte. In zijn programmering van SMBA kwam een breed spectrum van artistieke posities aan de orde. Hij versterkte de reputatie van SMBA als springplank voor jong talent door kunstenaars uit binnen- en buitenland in een vroeg stadium van hun carrière met nieuw werk te presenteren, onder wie Alicia Framis, Jennifer Tee, Urs Fischer, Folkert de Jong, Germaine Kruip, De Rijke / De Rooij, Ryan Gander, Saskia Olde Wolbers en Melvin Moti. 

De Mondriaan Stichting nodigde Van Nieuwenhuyzen dit jaar uit om de Nederlandse inzending van de Biënnale van Venetië te verzorgen. Dit resulteerde in het spraakmakende Biënnalewerk Mandarin Ducks van Jeroen de Rijke en Willem de Rooij. Van Nieuwenhuyzen zal de presentatie van dit werk in december 2005 ook in Stedelijk Museum CS realiseren.

In Stedelijk Museum Bureau Amsterdam wordt hij opgevolgd door Jelle Bouwhuis. Eind 2000 trad Bouwhuis, kunsthistoricus, aan als voorlichter bij het Stedelijk. Later werd hij ook initiator en programmeur van ‘SMCS op 11’, het wekelijkse programma van lezingen, symposia, kunstenaarspresentaties en video- en filmvertoningen op de elfde verdieping van het pand waarin Stedelijk Museum CS is gehuisvest.

Zijn eerste tentoonstelling bij Bureau Amsterdam, die hij daar (nog) als gastconservator produceerde, ging afgelopen zaterdag open: de solo-expositie ‘Jill Magid – Libration Point’. Onder zijn leiding zal Bureau Amsterdam de verantwoording gaan dragen over het ‘SMCS op 11’-programma, dat een gevarieerd publiek uit Amsterdam en omringende regio trekt. Die combinatie zal hij aangrijpen om “de dynamiek en de programmadiversiteit van SMCS op 11 te koppelen aan tentoonstellingen in Bureau Amsterdam, een ruimte die zich als geen ander in de stad leent voor zorgvuldig gemaakte, geconcentreerde presentaties”, aldus Bouwhuis.

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam is sinds 1993 de projectruimte van het Stedelijk Museum, gevestigd in het pand Rozenstraat 59.
Meer informatie: www.smba.nl