Nieuws — 26 feb 2015

Het Stedelijk Museum start een unieke Vriendenwervingscampagne waarbij nieuwe Vrienden een immaterieel kunstwerk van de Duits/Engelse kunstenaar Tino Seghal ontvangen. Het kunstwerk is een woord, opgesteld door de kunstenaar. De 365 beschikbare woorden vormen samen een tekst. In december 2015, aan het eind van A Year at the Stedelijk: Tino Sehgal, zal het Stedelijk een live ontmoeting organiseren waarbij alle Vrienden samenkomen, en zij samen de zin voor het eerst, onder begeleiding van de kunstenaar, uitspreken.

Tino Sehgal heeft met deze actie voor het Stedelijk een nieuwe situatie gecreëerd. Wie zich in 2015 als Vriend aan het museum verbindt, wordt automatisch onderdeel van een live-art ontmoeting gecreëerd door Sehgal. Wie ervoor kiest om Vriend te worden, deelt zijn woord met andere vrienden van het Stedelijk. Op die manier verbindt Sehgal de donateurs van het Stedelijk via de kunst op een unieke manier met elkaar.

De nieuwe Vrienden krijgen het woord mondeling overgedragen door Katrien van de Linde, coördinator Private Donations bij het museum. Dit gebeurt tijdens een persoonlijke ontmoeting, of, als dat niet kan, via telefonisch contact.

„Als Vriend word je echt onderdeel van Sehgals kunstwerk”, zegt directeur Beatrix Ruf, die de actie samen met de kunstenaar bedacht. „Zonder jou bestaat de tekst niet.”

De campagne Wo(o)rd Vriend gaat donderdag 26 februari om 14 uur online, met onder andere een promotiefilmpje waarin Beatrix Ruf oproept om onderdeel te worden van het werk van een van de meest inspirerende kunstenaars van deze tijd: www.stedelijk.nl/vriend/tino.

Goed moment om Vriend te worden

Karin van Gilst, zakelijk directeur van het Stedelijk: “Het Stedelijk Museum bepaalt de canon, en dat trekken wij ook door naar onze manier van fondsenwerving. Dit is een unieke en exclusieve manier om het Stedelijk te steunen. Bovendien komt deze actie op een aantrekkelijk moment, want Vrienden hebben niet alleen gratis toegang, maar kunnen ook de rijen omzeilen via de priority lane. Dat is met de grote Matisse-tentoonstelling die eind maart opent een geweldige service aan onze Vrienden.”

Vriend worden van het Stedelijk kan vanaf € 75 per jaar. Vrienden ontvangen verschillende privileges, zoals gratis toegang voor twee personen, en uitnodigingen voor previews en exclusieve Vrienden-evenementen. Voor meer informatie: http://www.stedelijk.nl/steun-ons/vriend-worden

Maart 2015: vier werken van Tino Sehgal

Het grote, jaarlange overzicht van de gerenommeerde en internationaal gevierde kunstenaar Tino Sehgal in 2015 is een succes. Het wordt al sinds januari gevolgd door bezoekers en media, uit binnen- en buitenland. Niet eerder is het werk van Sehgal op deze schaal getoond. Gedurende een jaar wordt elke maand nieuw werk van hem uitgevoerd: 365 dagen, gedurende openingstijden. Bij Tino Sehgal is het kunstwerk immaterieel, een live ontmoeting tussen kunstwerk en publiek. Het Stedelijk ontvangt vele reacties van bezoekers, ook te lezen in blogs over het werk. Zie bijvoorbeeld: http://journal.stedelijk.nl/tentoonstellingen/zomaar-een-dag-het-museum/ Nadat in januari één werk van Tino Sehgal werd uitgevoerd, en in de maand februari twee, zullen gedurende de maand maart maar liefst vier werken van hem te zien zijn: This is good (jaartal), This is propaganda (jaartal), This is exchange (jaartal) en Instead of allowing some thing to rise up to your face dancing bruce and dan and other things (2000).