Het museum is open en veilig te bezoeken. Denk je aan je tijdslot, coronatoegangsbewijs en mondkapje?

Deze online stream was te zien van vrijdag 26 - zondag 28 juni 2020.

Arthur Jafa streamt zijn film Love Is The Message, The Message Is Death (2016) van vrijdag 26 tot en met zondag 28 juni (van 20.00-20.00 uur) op de homepage van het Stedelijk Museum en 12 andere culturele instellingen. Jafa is kunstenaar, regisseur en prijswinnende filmmaker. Zijn werk reflecteert en bevraagt de representatie van de zwarte cultuur. Met deze 48 uur durende streaming beoogt Jafa zijn film voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken en daagt hen uit de film te discussiëren, analyseren en in de huidige context te plaatsen.

I am thrilled for the opportunity, finally, to have as many people as possible see Love is the Message, The Message is Death.

— Arthur Jafa

Love Is The Message, The Message Is Death (2016) is een krachtige 7 minuten durende film met verzamelde beelden die de Afrikaanse-Amerikaanse identiteit onderzoeken via een breed spectrum van hedendaagse beelden. Van foto's van civil rights leiders gewatermerkt met 'Getty Images' tot helikopterbeelden van de LA Riots tot een golf van lichamen die dansen op 'The Dougie'. Hoewel Love Is The Message, The Message Is Death op een indringende manier de wens van de kunstenaar uitdrukt om een film te creëren die 'de kracht, schoonheid en vervreemding van zwarte muziek repliceert', herinnert het er ook aan dat de collectieve verscheidenheid die de zwarte cultuur definieert, bestaat uit unieke individuen, veelvuldige identiteiten en onderlinge verschillen.

Rondetafelgesprekken

za & zo, 20.00 uur

Op zaterdag en zondag zullen er op intitiatief van de kunstenaar na de stream (20.00 uur CET) twee ronde tafelgesprekken plaatsvinden op www.sunhaus.us. Deelnemers op zaterdag; Peter L’Official, Josh Begley, Eleeza Kelley, en Thomas Lax, gemodereerd door Tina Campt. Op zondag: Aria Dean, Rashaad Newsome, Isis Pickens, en Simone White, ook gemodereerd door Tina Campt, Owen F. Walker Professor of Humanities and Modern Culture and Media (Brown University).
.

DEELNEMENDE PARTNERS

Love is the Message, The Message is Death wordt getoond van vrijdag 26 juni om 20 uur (CEST) tot en met zondag 28 juni 20 uur (CEST) op de website van het Stedelijk Museum; Dallas Museum of Art; Glenstone Museum; High Museum of Art in Atlanta; Hirshhorn Museum and Sculpture Garden; The Museum of Contemporary Art Los Angeles; The Studio Museum in Harlem; Julia Stoschek Collection Berlin; Luma Arles; Luma Westbau; Palazzo Grassi – Punta della Dogana – Pinault Collection; Smithsonian American Art Museum en Tate.

Deze partners hebben dit werk in hun collectie en maken in het kader van de protesten tegen racisme gezamenlijk een vuist het werk zo toegankelijk mogelijk te ontsluiten voor iedereen. De streaming ligt in lijn met het statement dat het Stedelijk vorige week publiceerde om zich te committeren aan de strijd tegen institutioneel racisme en daadkrachtiger beleid uit te voeren om kunstenaars en curatoren van kleur een sterkere positie te geven in het museum.

Still uit Arthur Jafa's, Love is the Message, The Message is Death (2016), video, 8min, 4s. Anonieme schenking aan het Museum of Contemporary Art Chicago en het Stedelijk Museum Amsterdam (2018) (c) Collectie Stedelijk Museum Amsterdam
Still uit Arthur Jafa's, Love is the Message, The Message is Death (2016), video, 8min, 4s. Anonieme schenking aan het Museum of Contemporary Art Chicago en het Stedelijk Museum Amsterdam (2018) (c) Collectie Stedelijk Museum Amsterdam

In de collectie van het Stedelijk neemt het werk van Arthur Jafa een unieke plaats in. Als geen ander is Jafa een kunstenaar die de racistische realiteit van onze maatschappij verbeeldt middels indringende beelden uit diezelfde maatschappij. Het Stedelijk committeert zich aan de strijd tegen racisme en heeft besloten de representatie van kunst van makers van kleur in de collectie en in het programma van het museum significant te verhogen.

— Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum Amsterdam
Arthur Jafa Foto: Robert Hamacher. Courtesy the artist en Gavin Brown's enterprise, New York/Rome
Arthur Jafa Foto: Robert Hamacher. Courtesy the artist en Gavin Brown's enterprise, New York/Rome

Over de kunstenaar

Arthur Jafa (1960, Tupelo, Mississippi) is kunstenaar, regisseur en filmmaker. De afgelopen drie decennia heeft Jafa een indrukwekkend oeuvre ontwikkeld dat bestaat uit films, objecten en happenings die verwijzen naar en vragen stellen over de universele en specifieke representaties van de zwarte cultuur.

Love is the message and the message is Death is onderdeel van de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.