Tentoonstelling — 6 okt t/m 18 dec 2003

Leerlingen van Amsterdamse VMBO-scholen bouwen een 120 jaar oud schilderij van Breitner op, wel honderd keer zo groot als het origineel.

Het betreft een portret uit de collectie van het Stedelijk, 'De Eunuch' (ook wel Deurwachter of Afrikaanse Strijder genoemd), zie de afbeelding hiernaast. 

Het portret zal onder leiding van beeldend kunstenaar en criticus Cornel Bierens steentje voor steentje worden opgebouwd, letterlijk, want het eindresultaat wordt een mozaïek van bijna 3000 beschilderde tegels van 10 bij 10 cm. Breitner wordt beschouwd als ‘componist’, Cornel Bierens als ‘dirigent’, en de scholieren die het uitvoeren vormen het ‘orkest’.

Waarom de Eunuch?
De Eunuch is een prachtig schilderij, dat ten onrechte weinig is beschreven en onderzocht, en daardoor minder bekendheid heeft gekregen dan het verdient. Dit project is een weliswaar ongebruikelijke, maar daarom niet minder intensieve manier om het schilderij aan een onderzoek te onderwerpen en er meer van te weten te komen.

De uitvoering
Het kunstwerk zal 70 tegels hoog worden (7 m) en 41 tegels breed (4,1 m). De scholieren beschilderen de tegels naar eigen inzicht, wel gebonden aan de kleur maar niet aan het motief. Als puzzelstukken worden hun beschilderde vierkantjes op de grond uitgelegd, waarbij een videocamera aan het plafond het overzicht mogelijk maakt: de monitor geeft het werk in gecomprimeerde vorm weer, waardoor het als van een afstand kan worden bekeken.

De bovenzaal in de nieuwe vleugel waar het kunstwerk wordt gemaakt, zal gaan functioneren als een open atelier, waar bezoekers van het museumlive van het werkproces getuige kunnen zijn. In de hal van het museum is tegelijkertijd Breitners origineel te bekijken.