Tentoonstelling — 10 apr t/m 29 mei 1999

Een voorstel tot Gemeentelijke Kunstaankopen toegepaste kunst en industriële vormgeving 1998 - 1999

Met deze tentoonstelling doet een jury van externe specialisten een voorstel tot aankoop en brengt tevens de actuele tendensen op het gebied van de Amsterdamse beeldende kunst en vormgeving in kaart. Deelnemers zijn Aziz Bekkaoui, Anuschka Blommers/Niels Schumm, Vanessa van Dam, Menno Dieperink, Dumoffice, Iris Eichenberg, EventArchitectuur (Herman Verkerk), Experimental Jetset (Marieke Stolk, Danny van den Dungen, Erwin Brinkers), Huibert Groenendijk, Timon Hagen, Claudy Jongstra, Suska Mackert, Julie Mollenhauer, Ted Noten, Katja Prins, Marjolijn Ruyg, Lucy Sarneel, Liset van der Scheer, So (Alexander van Slobbe), Viktor & Rolf en Marijn van Vilsteren.

De jury van externe specialisten bestond uit: Peter van Kester (kunsthistoricus), Marie José van den Hout (galeriehoudster, specialist op het gebied van sieraden), Wouter van der Tol (vormgever en designadviseur) en Marten Jongema (grafisch ontwerper). De coördinatie was dit jaar in handen van Leontine Coelewij (conservator Stedelijk Museum).

Van sommige ontwerpers werd bestaand werk uitgekozen, aan anderen werd de opdracht gegeven een werk speciaal voor de tentoonstelling te maken. De opdracht voor de inrichting van de expositie (EventArchitectuur) en de vormgeving van de catalogus (Vanessa van Dam) kwamen op die manier tot stand. Marjolijn Ruyg ontwierp voor AEX een website, waarin de bezoeker uitgenodigd wordt een persoonlijke keuze te maken.

Uit AEX kiest de directeur van het Stedelijk Museum tijdens de tentoonstelling enige werken voor de collectie. Een tweede jury kiest in een volgende fase uit de exposanten een of meerdere vormgevers aan wie de opdracht wordt verstrekt een schetsontwerp te maken voor een product voor de winkel van het Stedelijk Museum, dat in een gelimiteerde oplage wordt vervaardigd.

Bij deze tentoonstelling verschijnt de catalogus 'AEX. Stedelijk Museum, 1999' met bijdragen van Peter van Kester, Leontine Coelewij, Guus Beumer. Vormgeving: Vanessa van Dam. 64 Pagina's, Nederlands.