Tentoonstelling — 20 feb t/m 10 apr 1999

Het Stedelijk Museum in Amsterdam presenteert van 20 februari tot en met 11 april een tentoonstelling met werk van de Duitse kunstenaar Georg Baselitz. Onder de titel 'Baselitz, Reise in die Niederlande' wordt in de zalen van het museum een indruk gegeven van de bijzondere band tussen de kunstenaar en Nederland.

Baselitz (geb. 1938) bezocht Amsterdam, en het Stedelijk Museum, reeds in de jaren 50. Meer dan twintig jaar geleden werd zijn werk in Nederland geïntroduceerd. Vele kleine en grotere tentoonstellingen en ook diverse museale en particuliere aankopen volgden. Met meer dan veertig schilderwerken, beelden en tekeningen geeft het museum een beeld van deze intense relatie. De werken, waaronder ook zeer recente, zijn afkomstig uit collecties van Nederlandse musea, particuliere verzamelaars en de kunstenaar.

De in het dorp Deutschbaselitz geboren Georg Kern volgde aanvankelijk een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst in de toenmalige DDR. In 1957 week Baselitz uit naar West-Berlijn waar hij zijn studie voortzette aan de West-Berlijnse academie. In 1963 kreeg hij zijn eerste en direct geruchtmakende tentoonstelling. Baselitz wordt sindsdien gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Neo-Expressionisme, de stroming van schilders die in het na-oorlogse Duitsland terugkeerden naar de traditionele schilderkunst.

Baselitz neemt in deze groep een bijzondere plaats in. Zijn werk beweegt zich op de grens van figuratie en abstractie. Hij schildert expressief en op grote formaten, afwisselend wild en ingehouden en ook ruig en verfijnd. Sinds 1969 schildert Baselitz consequent ondersteboven om het onderwerp te neutraliseren en de aandacht te verleggen naar de schilderkunstige kwaliteiten. De introductie van zijn werk in Nederland volgde kort hierop. In 1971 werd in het Goethe Instituut in Amsterdam voor het eerst werk in Nederland getoond. Een paar jaar daarna kreeg hij in het Eindhovense Van Abbemuseum zijn eerste Nederlandse tentoonstelling.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt mede dankzij steun van Audi.