Tentoonstelling — 23 sep t/m 10 nov 2012

'Beyond Imagination', de eerste tijdelijke tentoonstelling in het nieuwe Stedelijk, markeert de terugkeer van het Stedelijk Museum als middelpunt van de Amsterdamse hedendaagse kunstwereld en is een eerbetoon aan de kunst die in Amsterdam en Nederland wordt gemaakt. 

In de traditie van de Gemeentelijke Kunstaankopen biedt deze tentoonstelling een internationale kijk op de Nederlandse kunst van vandaag. 'Beyond Imagination' omvat nieuwe projecten en in opdracht gemaakte werken van twintig kunstenaars, geboren in Nederland en elders, maar allemaal op dit moment actief in Nederland.

Voor deze tentoonstelling hebben Martijn van Nieuwenhuyzen, curator van het Stedelijk, en gastcurator Kathrin Jentjens, voormalig directeur van de Kölnischer Kunstverein, kunstenaars gevraagd hun gedachten te laten gaan over de manier waarop grenzen tussen realiteit en verbeelding, authenticiteit en rollenspel zijn vervaagd, daarbij verwijzend naar de ontwikkelingen op het terrein van de politiek, financiële wereld en de media.

Een recordaantal van 657 kunstenaars heeft op dit thema gereageerd. Een jury bestaande uit de eerdergenoemde curatoren en drie overige leden – Frédérique Bergholtz, Koen Brams en Melvin Moti – hebben alle inzendingen beoordeeld.

Het overgrote deel van de kunstenaars in 'Beyond Imagination' zijn twintigers en dertigers, maar er zijn ook ‘mid career’ kunstenaars en kunstenaars van oudere generaties. De jongste, Rory Pilgrim, werd in 1988 geboren en de oudste, Jan van Toorn, in 1932.

De kunstenaars zijn afkomstig uit Nederland, Bulgarije, Canada, Duitsland, Indonesië, Italië, Japan, Litouwen, Zuid-Korea, Engeland en Amerika, maar zijn allen opgeleid in Nederland of hebben deelgenomen aan ‘residence’ programma’s van Nederlandse kunstinstellingen zoals de Rijksakademie van beeldende kunsten, de Ateliers in Amsterdam en de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

De kunstenaars zijn James Beckett, Eric Bell and Kristoffer Frick, Rossella Biscotti, Eglé Budvytyté, Jeremiah Day, Christian Friedrich, Sara van der Heide, Suchan Kinoshita, Susanne Kriemann, Matthew Lutz- Kinoy, Snejanka Mihaylova, Rory Pilgrim, Falke Pisano, Julika Rudelius, Fiona Tan, Jennifer Tee, Jan van Toorn, Vincent Vulsma en Andros Zins-Browne.

VIDEO INSTALLATIES EN PERFORMANCE: BEYOND IMAGINATION

Als onderdeel van de openingsexpositie 'Beyond Imagination' wordt in het auditorium en door het gehele museum een reeks performances georganiseerd en zijn ook twee monumentale videoinstallaties geprogrammeerd.

PROGRAMMA

Museum boekenwinkel

Snejanka Mihaylova, 'Practical Training in Thinking', kunstenaarsboek, vormgeving Philip Baber, uitgegeven door The Last Books, 80 pagina’s, z/w, oplage 500, € 18