Tentoonstelling — 25 apr t/m 7 jun 2002

Met de jaarlijkse uitverkiezing van de Best Verzorgde Boeken werd in Nederland in 1926 begonnen. Dit jaar vindt de uitverkiezing voor de 44ste maal plaats.

Nederlandse uitgevers, grafisch vormgevers en drukkers legden 425 boeken voor aan de jury die bestond uit de grafisch vormgevers Simon Davies en Rick Vermeulen, publicist-vormgever Jan Middendorp, educatief uitgever Anne Rube en drukker Martien Ulder.
Op 25 februari j.l. selecteerden zij 42 boeken waaronder twee catalogi bij tentoonstellingen van het Stedelijk Museum. In de categorie Gelegenheidspublicaties werd genomineerd Life in a Glass House, Een voorstel tot Gemeentelijke Kunstaankopen 2001/2002, vormgegeven door Coup (Peter van den Hoogen en Erica Terpstra). In de categorie Informatieve Boeken was dat de catalogusConceptual art in the Netherlands and Belgium 1965 -1975, artists, collectors, galleries, documents, exhibitions events, vormgeving en typografie: Wigger Bierma en Ingo Offermans (gepubliceerd in samenwerking met NAi-Uitgevers).

Alle 42 geselecteerde publicaties zijn tot en met 8 juni in het Stedelijk Museum te zien. Daarna reist de expositie door naar Museum Meermanno in Den Haag en in oktober naar de Frankfurter Buchmesse. Na afloop van deze tournee schenkt de Stichting De Best Verzorgde Boeken de selectie aan de Deutsche Bibliothek in Frankfurt, het Museum Meermanno en de afdeling Zeldzame en Kostbare Werken van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus De Best Verzorgde Boeken 2002 -The Best Dutch Book Designs.