Tentoonstelling — 18 aug t/m 29 sep 2006

Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Ieder jaar presenteert de Stichting De Best Verzorgde Boeken de mooiste boeken van het afgelopen jaar in het Stedelijk Museum. Die selectie vult het museum ook dit jaar weer aan met een aparte categorie drukwerk, in dit geval bijzondere uitgaven gewijd aan poëzie, die soms in beperkte oplage gemaakt worden.

Jaarlijks kiest een vijfkoppige vakjury boeken die zich door hun vormgeving en productietechniek onderscheiden. Over het jaar 2006 zonden 211 uitgevers, opdrachtgevers, ontwerpers en drukkers gezamenlijk 400 boeken in. De jury, bestaande uit Paul Hefting (publicist, Haarlem), Kees van den Hoek (Uitgeverij THOTH, Bussum), Esther Noyons (ontwerper, Amsterdam), Brigitte Slangen (ontwerper, Nijmegen) en Pieter Tielen (Drukkerij Tielen, Boxtel) heeft uit die inzendingen 33 boeken uitverkozen als De Best Verzorgde Boeken van 2006. 

In de selectie bevinden zich onder meer Perfect Day en andere popverhalen van Joost Zwagerman (Studio Ron van Roon, Jaap Meijer en Nico Richter), Altijd Vandaag van Esther Jansma (Marjo Starink, Steven van der Gaauw) en Marnix Goossens. Deep Light (COMA). In de categorie Publicaties van Culturele Instellingen werden drie uitgaves van het Stedelijk Museum geselecteerd: Just in Time. Voorstel tot Gemeentelijke Kunstaankopen (Will Holder), Jaarverslag Stedelijk Museum 2005 (Richard Niessen, Esther de Vries) en Aanwinsten 1993-2003 (Walter Nikkels).

Bij de internationale boekjurering Schönste Bucher aus aller Welt, de internationale variant in Leipzig, kende de jury aan twee Nederlandse boeken een medaille toe: Sheila Hicks. Weaving as Metaphor en OOG / EYE, beide vormgegeven door Irma Boom. Vorig jaar werden al drie van haar boeken beloond met een medaille en eerder ontving zij in Leipzig de Gutenbergprijs voor haar oeuvre.

(3 september j.l. was Irma Boom te gast in het radioprogramma Met het oog op morgen: klik hier>> om dit te beluisteren)

Naast die twee medailles waren er ook eervolle vermeldingen voor Nederlandse uitgaven in 2006, namelijk voor de eindexamencatalogus van de CABK-ArtEZ kunstacademie in Zwolle (DesignArbeid) en voor het eerdergenoemde jaarverslag van het Stedelijk Museum. 

De selectie poëzie-uitgaven kenmerkt zich door vindingrijkheid van de grafisch vormgever en de drukker. Niet gehinderd door kolossale budgetten geldt vaak de schoonheid van de eenvoud. De keuze toont de zeer verschillende invalshoeken, van het poëziestripboek Verknipt en Verstript. De avonturen van Zaagje (George Moormann, Kees Veenendaal) tot de ijle bundel Resistent van Saskia de Jong (Michaël Snitker).

De Best Verzorgde Boeken reizen door naar Museum Meermanno, Den Haag, de Frankfurter Buchmesse, Stockholm en Wenen. Ook dit jaar geeft de Stichting De Best Verzorgde Boeken een catalogus uit, met daarin onder meer een juryrapport over alle geselecteerde boeken (ISBN 978 90 5965 064 0, verkoopprijs € 24,50).

www.bestverzorgdeboeken.nl