Tentoonstelling — 27 jun t/m 29 sep 2007

Ieder jaar presenteert de Stichting De Best Verzorgde Boeken de mooiste boeken van het afgelopen jaar in het Stedelijk Museum. Voor het jaar 2007 zijn er 33 boeken geselecteerd. Die selectie vult het museum ook dit jaar aan met een aparte categorie, in dit geval: bijzonder vormgegeven kinderboeken.

Jaarlijks kiest een vijfkoppige vakjury boeken die zich door hun vormgeving en productietechniek onderscheiden. Over het jaar 2007 zonden uitgevers, opdrachtgevers, ontwerpers en drukkers gezamenlijk 465 boeken in – een ongekend hoog aantal. 

De jury, bestaande uit Kees van den Hoek (Uitgeverij THOTH, Bussum), Ben Laloua (ontwerper Ben Laloua/Didier Pascal, Rotterdam), Pieter Tielen (Drukkerij Tielen, Boxtel), Julius Vermeulen (adviseur Kunst & Vormgeving Koninklijke TNT Post, Den Haag) en René van der Vooren (ontwerper, Amsterdam) heeft uit die inzendingen 33 boeken verkozen als De Best Verzorgde Boeken van 2007. 

In de selectie bevinden zich onder meer de indrukwekkende monografie Eva Besnyö (Uitgeverij Voetnoot), ontworpen door Barends & Pijnappel en Ringel Goslinga. Family Tree (Veenman Publishers), ontworpen door Johan Thermaenius en Roger Willems. Van Irma Boom, die vorig jaar met twee publicaties ook internationale medailles won, zijn dit jaar Inside Outside. Petra Blaisse (NAi Publishers) en Sur place (Fortis Stichting Kunst en Historisch Bezit) onderscheiden. 

Andere opvallende bijdragen zijn berlin_nl. Een keuze uit de Kunstcollectie KPN, vormgegeven door Kummer & Herrman, ook verantwoordelijk voor Rijksakademie Open 2007 (Rijksakademie Amsterdam) en een publicatie in eigen beheer van de jonge modeontwerper JOFF, Ofoffjoff. One to one, met fotografie van Anuschka Blommers & Niels Schumm, vormgegeven door Julia Born. De ontwerpers van de huisstijl van het Stedelijk Museum CS, Experimental Jetset, worden onderscheiden voor het boek High Resolution, dat zij voor het Cobra Museum ontwierpen.

Door de internationale jury Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig werd een eervolle vermelding gegeven aan het Jaarverslag 2006 van de Mondriaan Stichting, ontworpen door Joost Grootens. Twee jaar geleden won Grootens in Leipzig een gouden medaille voor zijn ontwerp van de Metropolitan World Atlas (Uitgeverij 010), terwijl het Jaarverslag 2003 van de Mondriaan Stichting in Leipzig ook een eervolle vermelding gekregen had.

Het Stedelijk Museum vult de onderscheiden kinderboeken Schapen tellen (Nieuw Amsterdam), ontworpen door Steef Liefting en Letterdromen met Do (Em. Querido’s Uitgeverij) van Barbara van Dongen Torman aan met een selectie van mooi vormgegeven kinderboeken van de afgelopen jaren. 

Sprookjes en kinderboeken

Het museum vulde De Best Verzorgde Boeken aan met een aparte categorie: kinderboeken. Drie boeken vormen daarbij het uitgangspunt. 

In 1925 verschijnt Die Scheuche, een sprookje over een vogelverschrikker. Het is geschreven en ontworpen door Kurt Schwitters, samen met Käte Steinitz en Theo van Doesburg. Het boekje is een typografische meesterproef; een exercitie van dansende letters en roterende horizontalen en verticalen, afkomstig van ornamenten uit loodzetsel. Ook de getekende figuren van Roland Topor in Laid Poulet bevinden zich in het domein van de volwassene, namelijk in een grensgebied tussen prentenboek en absurdisme. 

Paul Chan, die vorig jaar nog in het Stedelijk exposeerde, geeft in zijn eerste kinderboek een knipoog naar de volwassen wereld. In The shadow and her Wanda (‘strictly for children’) citeert hij met opzet verkeerd en gebruikt hij voetnoten om filosofen en schrijvers te introduceren. Een verhaal over werkelijkheid en fictie met de schaduw als personage.

ABC3D van Marion Bataille is een bijzonder, typografisch pop up-boek, waarin de beeldende kwaliteit van de letter in volle omvang wordt geëtaleerd.

Ook Kweenie van Joke van Leeuwen toont de talrijke varianten van het illustratieve typografische verhaal. Elke pagina is een visueel avontuur, waarin de stripvorm wordt afgewisseld met onder meer foto’s, de opmaak van een enquêteformulier en ondersteboven geplaatste of vervagende teksten.

Michael Dudok de Wit won in 2001 een Oscar voor zijn animatiefilm Father and Daughter. Die filmtaal spreekt ook door in het boek Vader en Dochter dat hij daarna maakte. Daarin rolt in een cadans van indringende afbeeldingen het leven van een meisje als een film voorbij.

Het zijn boeken waarin kunstenaars en ontwerpers zich verbonden voelen met de taal en het beeld van de kinderwereld. Niet om kinderboeken te maken. Zij bedienen zich slechts van het vocabulaire. Het worden leeftijdloze kinderboeken. 

______________________________________

De presentatie De Best Verzorgde Boeken 2007 reist door naar locaties in binnen- en buitenland. Ook dit jaar geeft de Stichting De Best Verzorgde Boeken een catalogus uit, met daarin onder meer een juryrapport over alle geselecteerde boeken.