Tentoonstelling — 11 jun t/m 16 jul 2011

Het Stedelijk Museum toont al bijna 80 jaar De Best Verzorgde Boeken. Voor de nieuwe tentoonstelling zijn er in totaal 33 boeken geselecteerd die vanaf 11 juni te zien zijn als onderdeel van Temporary Stedelijk 2. Met ontwerpen van onder meer Irma Boom, René Put en Willem van Zoetendaal.

Jaarlijks komt een vijfkoppige vakjury bijeen om de mooiste Nederlandse boeken van het afgelopen jaar te kiezen. Het gaat om boeken die zich naar het oordeel van de jury onderscheiden door vormgeving, typografie, afbeeldingen en grafisch-technische productie, waarbij de verhouding tussen vorm en inhoud ook wordt meegenomen.

Over het jaar 2010 zonden uitgevers, opdrachtgevers, ontwerpers en drukkers gezamenlijk 376 boeken in. De jury, bestaande uit Jan de Boer (ontwerper, Studio Jan de Boer), Vanessa van Dam (zelfstandig ontwerper), Ada Lopes Cardozo (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag), Erna Staal (Uitgeverij Atlas) en Fokko Tamminga (Drukkerij Ando) heeft uit de inzendingen 33 boeken verkozen tot De Best Verzorgde Boeken van 2010.

In de selectie bevinden zich onder meer de special interest boekenBemoeizorg van Jules Tielens en Maurits Verster, een ontwerp van René Put,A changing view from AmsterdamWhere next to with book history? van David Mckitterick, ontworpen door Yolanda Huntelaar, het kinderboekRoodkapje was een toffe meid van Marjet Huiberts, Wendy Panders en Benaissa Linger, ontwerp van Wendy Pander en de expositie publicatie Johan van der Keuken. Quatorze Juillet, uitgegeven én ontworpen door Willem van Zoetendaal.

Een goed vormgegeven boek lijkt nog steeds de concurrentie aan te kunnen gaan met de nieuwe media. De lezer die tegenwoordig niet meer hoeft te kiezen voor een gedrukte uitgave om te kunnen lezen, kiest toch nog voor het prestige dat aan het boek kleeft. Dat menig uitgever daarom extra aandacht zal moeten geven om de aantrekkingskracht van het boek te benadrukken, is voor de Stichting De Best Verzorgde Boeken een goede bijkomstigheid.

Elke bezoeker aan de tentoonstelling krijgt het speciale affiche aangeboden dat ontworpen is door Niels Schrader, die eveneens de catalogus vormgaf. De beproefde inrichting van EventArchitectuur biedt de mogelijkheid het boek niet alleen te bekijken, maar ook ter hand te nemen.

De Best Verzorgde Boeken worden bijeengebracht in de catalogus The Best Dutch Book Designs 2010 / De Best Verzorgde Boeken.