Tentoonstelling — 28 apr t/m 23 jun 2001

Hij is beeldhouwer, graficus en keramist; hij choreografeerde een ballet en maakte decors, maar bovenal is Karel Appel de schilder gebleven die hij vanouds is geweest. Zijn 80ste verjaardag, op 25 april 2001, wordt in het Stedelijk Museum gevierd met een grote tentoonstelling van zijn schilderkunst van de laatste tien jaar.

Het Stedelijk Museum heeft Karel Appel sinds zijn eerste expositie (Jonge Schilders, 1946) op de voet gevolgd en voortdurend tentoonstellingen van zijn actuele werk georganiseerd. Ook de huidige presentatie staat in deze traditie. Een belangrijk deel van de werken zijn landschappen ontstaan tijdens verblijven in Toscane. Ook het naakt is een opvallend thema. De stijl van de circa 70 schilderijen op de expositie is gevarieerd; in sommige werken lijkt Appel de rauwe schilderswoede van vroeger meer dan ooit hervonden te hebben, terwijl andere juist weer opvallend ingetogen zijn, in kleur, compositie of verfopbreng.

Daarnaast bevat de tentoonstelling verschillende schilderijen in combinatie met objecten die op de doeken zijn aangebracht. Deze variatie is de rode draad van alle thema's die op de tentoonstelling zijn vertegenwoordigd, zoals de ‘Nude Figures' uit 1990, de werken onder de titel ‘Horizon of Tuscany' van 1995, ‘No Goodbyes' van 1997 en ‘Up to the Sky' van 1998. Bij wijze van voorproefje van de huidige tentoonstelling waren in de zomer van 2000 in de erezaal van het museum 18 schilderijen te zien die de in New York residerende kunstenaar in hetzelfde jaar in Nederland had gemaakt. Een daarvan, ‘Geel naakt' uit 2000, is door het museum aangekocht in 2002 en wordt nu weer getoond. Veel werken van deze tentoonstelling zijn nog niet eerder geëxposeerd.

Bij de expositie verschijnt een catalogus met daarin essays van Johannes Gachnang, Jean Frémon en een interview met Appel door Rudi Fuchs. Het boek wordt gemaakt i.s.m. NAi Uitgevers en gaat ƒ59,50 kosten.

‘Karel Appel - pastorale chiaroscuro' wordt gesponsord door Shell Nederland B.V.

Het Stedelijk Museum is niet het enige museum dat stilstaat bij Karel Appels verjaardag. Van 28 april t/m 2 september heeft het Gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling ‘Karel Appel - Werken op papier 1940-2000'; het Cobramuseum in Amstelveen toont van 25 april t/m 12 augustus het overzicht ‘Karel Appel - beelden 1936-2000'.