Tentoonstelling — 4 okt t/m 30 dec 2003

De kunstaankoopronde van de gemeente Amsterdam staat dit jaar in het teken van de fotografie.

Onder de ruim 300 inzenders werden 29 fotografen / kunstenaars geselecteerd voor de tentoonstelling, die als titel ‘Link - Voorstel tot Gemeentelijke Kunstaankopen 2002-2003’ meekreeg. Uit deze tentoonstelling volgt de keuze van definitieve aankopen, die opgenomen zullen worden in de collectie van het Stedelijk Museum.

Het is niet de eerste keer dat er ruimschoots aandacht is voor fotografie in de jaarlijkse aankoop-rondes. Zo was fotografie ook een belangrijk onderdeel in ‘Scanning’ (1996), ‘AEX’ (1999) en 'For Real' (2000). Het is nu wel de eerste keer dat fotografie als uitgangspunt is genomen en het medium in zijn volle breedte centraal staat. Van sommige kunstenaars die zowel met bewegend beeld werken als met fotografie, is videowerk opgenomen in ‘LINK’.

Bij haar selectie heeft de jury onder meer gelet op de relatie met de traditie van de fotografie en op hedendaagse invullingen van bestaande fotografische genres. Dit wordt in de tentoonstelling onder meer verduidelijkt doordat ook Nederlandse fotografie uit de collectie in de expositie is opgenomen. Vandaar de titel ‘Link’: de hedendaagse inzendingen worden – in algemene zin – ‘gelinkt’ aan de collectie. De tentoonstelling vindt plaats in de Sandbergvleugel.
 
De selectiecommissie voor deze aankoopronde bestond uit: Hripsimé Visser, conservator fotografie bij het Stedelijk (voorz.); Taco Anema, fotograaf; Stijn Huijts, directeur Stedelijk museum Het Domein in Sittard; Frederike Huygen, publiciste; Femke Ludgerink, freelance curator.

Van de volgende kunstenaars hebben zij werk gekozen voor ‘LINK’: 
Theo Baart*, Wout Berger*, Diana Blok*, Sara Blokland, Koos Breukel*, Marco Cops, Ad van Denderen*, Elspeth Diederix*, Uta Eisenreich, Reinier Gerritsen, Marnix Goossens*, Gerald van der Kaap*, A.P. Komen/Karen Murphy, Jan Koster, Annaleen Louwes*, Bertien van Manen*, Thomas Manneke*, Gabor Ösz*, Eddy Posthuma de Boer, Misha de Ridder, Julika Rudelius*, Johannes Schwartz*, Han Singels, Fiona Tan, Barbara Visser*, Hannes Wallrafen*, Marijke van Warmerdam*, Albert van Westing*, Monika Wiechowska*.

* Werk(en) van deze kunstenaar aangekocht door het Stedelijk Museum (Januari 2004)

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus (NL/Eng). Isbn 90-5006-164-8. Vormgeving: Julia Born. Prijs: € 17,50. Verkrijgbaar in de museumwinkel en in de betere boekhandel.
In Stedelijk Museum Bulletin nr. 4 is daarnaast een interview opgenomen met Hripsimé Visser.