Tentoonstelling — 16 apr t/m 22 apr 2015

Maria Hassabi's nieuwe live-installatie PLASTIC is een voortzetting van haar onderzoek naar de figuratieve rol van de danser die met sculpturale precisie wordt gepositioneerd in de vaste architectonische omgeving van het museum. 

Het Stedelijk Museum en het Veem Theater presenteren met trots PLASTIC van Maria Hassabi, als onderdeel van het project getiteld Maria Hassabi (in de context van Amsterdam).

Maria Hassabi’s nieuwe live installatie PLASTIC is een recente coproductie van the Hammer Museum, Los Angeles, the Museum of Modern Art, New York en het Stedelijk Museum Amsterdam. Het kunstwerk bestaat uit dansers die tijdens de openingsuren van het museum de interstitiële ruimtes -zoals de trappen en balkons van de entreehal- van het instituut toe-eigenen. PLASTIC belicht de relatie tussen ruimte, tijd en het fysieke; het reflecteert op de conventies van het tentoonstellen, het taalgebruik binnen de performancekunst en het idee van rust en stilstand in relatie tot het fysieke lichaam. Het werk bestaat uit een solo van vier uur, die in een cyclus wordt herhaald door vier performers. Het koppelt de conceptuele en fysieke scheiding tussen performer en object en omstander en kijker. Bovenal bevraagt het werk de manieren waarop dans en het spektakel van performance wordt gepresenteerd in de context van het theater en de tentoonstelling.

MEER OVER HET PROJECT MARIA HASSABI (IN DE CONTEXT VAN AMSTERDAM)

Maria Hassabi (in de context van Amsterdam) is een programma van vier onderdelen verspreid over twee weken in Het Veem Theater en het Stedelijk Museum: de vertoning van Hassabi’s sleutelwerk PREMIERE, het nieuw ontwikkelde werk PLASTIC, een forum avond bij het Stedelijk Museum en een context avond in het Veem Theater.

Komende vanuit verschillende tradities vinden de twee Amsterdamse instellingen elkaar in de ruimte die ze willen creëren voor internationale ontwikkeling van performance en dans. In de overlappende ruimte tussen beeldende kunst -en performance contexten waar Stedelijk en Het Veem voor staan, bevindt zich het werk van de Grieks-Amerikaanse kunstenaar Maria Hassabi.

PREMIERE, 10 & 11 apr 2015, 20:30 uur
Locatie: Het Veem Theater, Amsterdam
Meer informatie en reserveren

PLASTIC, 16 – 23 apr 2015, openingstijden van het museum
Locatie: Stedelijk Museum Amsterdam
Reserveren: niet noodzakelijk

stedelijk|forum, 16 apr 2015, 20:00 – 21:00 uur
Maria Hassabi: Artist Talk
Locatie: Stedelijk Museum Amsterdam
Meer informatie en reserveren

Context Night, 22 apr 2015, 20.30 – 22.30
Locatie: Het Veem Theater, Amsterdam
Meer informatie en reserveren binnenkort online

MEER OVER DE KUNSTENAAR

Maria Hassabi (geboren op Cyprus) is een choreograaf en kunstenaar, woonachtig in New York. De laatste jaren ontwikkelde Hassabi een geheel eigen praktijk gecentreerd rondom de relatie tussen het lichaam het beeld – gedefinieerd door sculpturale lichamelijkheid en uitgestrekte tijdsspannen. Haar werken putten kracht uit het spanningsveld tussen het menselijke subject en het artistieke object – de danser als performer en als fysieke entiteit.

Hassabi ontving in 2015 de prestigieuze Alpert Award in the Arts, in 2011 een Gugenheim Fellowship en in 2009 de Foundation for Contemporary Arts Grants to Artists Award. In 2012 ontving zij The President's Award for Performing Arts van de LMCC en in 2013 vertegenwoordigde Hassabi Cyprus in het Paviloen van Cyprus en Litouwen op de 55ste Biënnale van Venetië.

Haar oeuvre omvat PLASTIC (2015), PREMIERE (2013), INTERMISSION (2013), Counter-Relief (2013), SHOW (2011), Robert and Maria (2009), SoloShow (2009), Solo (2009), GLORIA (2007), Still Smoking (2006), Dead is Dead (2004) en LIGHTS (2001). Ook maakte ze meerdere kortere weken en kunstinstallaties, waaronder PLASTIC (2015) en CHANDELIERS (2012), en de korte film THE LADIES (2012). Haar werk is wereldwijd vertoond in theaters, musea, galeries en in de publieke ruimte.

blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat er speelt in het Stedelijk Museum.

inschrijven nieuwsbrief

CREDITS

PLASTIC
2015
Live installation 

Performers: Hristoula Harakas, Maria Hassabi, Molly Lieber en Oisín Monaghan

Geluid: Morten Norbye Halvorsen

Styling: threeASAFOUR

Productie: Ash Bulayev

PLASTIC is ontwikkeld in opdracht van het Hammer Museum in Los Angeles, het Museum of Modern Art in New York en het Stedelijk Museum in Amsterdam

De presentatie van PLASTIC in het Stedelijk Museum Amsterdam is mede mogelijk gemaakt door de genereuze inzet van co-curator Mels Evers en Het Veem Theater Amsterdam

PLASTIC is mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de Jerome Foundation en de Lower Manhattan Cultural Council’s Extended Life Dance Development 2013–2014 program. De kunstenaars bedanken de French Institute / Alliance Française en Steven Kahn voor hun bijzonder vriendelijke ondersteuning en generositeit.

Het project Maria Hassabi (in de context van Amsterdam) is mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst)