Tentoonstelling — 10 jul t/m 28 aug 2004

Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Kleine presentatie in verband met de schenking van dit meubelbedrijf aan het museum.

Ter gelegenheid van de manifestatie Amsterdam Artifort-stad heeft het Nederlandse bedrijf Artifort verschillende meubels uit zijn historische collectie aan het Stedelijk Museum geschonken. Stedelijk Museum CS toont ze vanaf 10 juli in combinatie met ander Artifort-meubilair dat zich reeds in de museumcollectie bevond.

De in totaal circa 12 meubels, getoond in de grote entreehal op de tweede verdieping van SMCS, vormen een beknopt overzicht van de laatste 50 jaar. 

De volgende ontwerpers zijn vertegenwoordigd: Kho Liang Ie, Geoffrey Harcourt, Pierre Paulin, Gijs Bakker, Bruno Ninaber van Eyben, Jasper Morrison. Uniek zijn twee modellen van Pierre Paulin die een bijzondere bekleding naar ontwerp van Fanny Aronsen uit 2001 hebben gekregen.

In 1890 vestigde Jules Wagemans zich in Maastricht als tapisseur-garnisseur (behanger/stoffeerder). Sinds het eind van de jaren twintig werden er door de firma Wagemans (later Wagemans & Van Tuinen) onder leiding van zijn zoon Henricus ook meubelen onder de merknaam Artifort geproduceerd.

Henricus nam ontwerper Theo Ruth in vaste dienst voor het ontwerp van nieuwe modellen voor de collectie en voor speciale opdrachten zoals de inrichting van passagiersschepen. De naam van het merk – een samentrekking van het Latijnse ‘ars’ (kunst oftewel goede vormgeving) en ‘fortis’ (sterk oftewel duurzaam) – kreeg een nog krachtigere impuls in 1958.

Toen werd binnenhuisarchitect Kho Liang Ie esthetisch adviseur. Hij zette een beleid uit dat gericht was op samenwerking met internationale ontwerpers en oriëntatie op het topsegment van de internationale markt. Dat bleek succesvol.

Sommige modellen uit de jaren zestig van de Franse ontwerper Pierre Paulin en de Brit Geoffrey Harcourt worden nog steeds (of weer) geproduceerd. Ook komen er regelmatig ontwerpen van gerenommeerde ontwerpers bij, zoals de Vega stoelen (1997) van Jasper Morrison en in 2004 een kastensysteem van Khodi Feiz.

Artifort is tegenwoordig onderdeel van het Nederlandse meubelconcern Lande.