Tentoonstelling — 13 nov t/m 13 nov 2007

Tijdens de museumnacht vindt in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam het ‘beeldendebat’ plaats. Dit project richt zich op de discussie over publiek beeldgebruik binnen sterk uiteenlopende maatschappelijke groeperingen zoals christenen, moslims en feministen.

Met het beeldendebat won SMBA de COC wedstrijd voor het beste plan voor een museumnacht-event. De prijs was uitges chreven in het kader van het Europees jaar van de gelijke kansen.

U bent van harte uitgenodigd om het debat bij te wonen en mee te doen aan de discussie.
Adres: Rozenstraat 59
Aanvang: 20.15 uur
Het aantal bezoekers is gelimiteerd; reserveren wordt sterk aanbevolen via: tessa@smba.nl
Toegang: gratis
Voertaal: Nederlands
_________________________________

Centraal staat de vraag wat hedendaags iconoclasme betekent en vanuit welke (ideologische) achtergrond het ondersteund of zelfs aangemoedigd wordt. In het debat staan verschillende recent ter discussie gestelde beelden centraal, zoals de bovengetoonde bikinireclame in Utrecht, de Mohammedcartoons en de vernietigde Boeddhabeelden in Afghanistan. Hoe verhoudt iconoclasme zich tot beeldcensuur en beeldnormering? Kan daar überhaupt wel sprake zijn in het informatietijdperk? Ook worden er relaties gelegd met eerdere vormen van iconoclasme, zoals de beeldenstorm in de 16e eeuw.

Het panel bestaat uit: Yves DeMaeseneer (theoloog verbonden aan de universiteit van Leuven), Stine Jensen (literatuurwetenschapper en auteur, verbonden aan de VU), Jaap Kooijman (onderzoeker mediastudies en auteur verbonden aan de UvA), Sven Lütticken (kunsttheoreticus, verbonden aan de VU ) en Peter Jan Margry (historicus/antropoloog, verbonden aan het Meertens Instituut). Het debat staat onder leiding van Pieter Hilhorst (journalist / columnist bij oa de Volkskrant).

Het evenement wordt georganiseerd tegen de achtergrond van de tentoonstelling ‘Gert Jan Kocken – Defacing’ in SMBA, met foto’s van overblijfselen van de Beeldenstorm.

www.smba.nl