Tentoonstelling — 2 okt 2021 t/m 9 jan 2022

Het museum is momenteel helaas gesloten vanwege de overheidsmaatregelen tegen de pandemie.

Eerste museale solotentoonstelling van multimediakunstenaar Oliver Laric in Nederland. 

Oliver Laric (Innsbruck, Oostenrijk, 1981, woont en werkt in Berlijn) verkent in zijn werk thema's als hybriditeit, auteurschap en authenticiteit. Met het videomateriaal, de 3D-geprinte sculpturen en installaties die hij gebruikt, laat hij de manieren zien waarop beeldmateriaal door de tijd heen is (her)gebruikt en beschikbaar blijft – om keer op keer te worden gerecycled, steeds weer op inventieve en eigentijdse manieren.

Voor Betweenness (2018) gebruikte Laric gevonden materiaal in animaties waarvan de lijnen continu verschillende configuraties aannemen en transformeren in beelden van organische fenomenen zoals dieren, planten, schimmels en mensachtige figuren.

De animaties in Betweenness tonen Larics interesse in de momenten tússen momenten: “Ik houd ervan als een vorm een openheid heeft, dat een vorm iets kan worden en steeds wéér iets kan worden, en nooit gefixeerd raakt als entiteit.”

Dit werk maakt deel uit van Larics voortdurende verkenning van de verschillende processen en dubbelzinnigheden binnen de hedendaagse visuele cultuur. Samen met een partituur, gecomponeerd door muzikant en producer Ville Haimala, creëren deze beelden een sfeer die gedijt op voortdurende beweging en verandering. In de continue overgangen tussen de vluchtige fragmenten blijven interpretaties van het zichtbare in beweging. Deze staat van eb en vloed benadrukt de onderlinge verbondenheid van de dingen, hun altijd veranderende staat, en de herhalingen en herconfigureerbare aard van de visuele impulsen waaruit ze zijn gemaakt.

Dit is de eerste museale solotentoonstelling van Laric in Nederland. Het werk Betweenness is onlangs geschonken aan het Stedelijk Museum door Modern Forms, Londen.

Oliver Laric, 'Betweenness', 2018, HD video, 4min 35sec. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam, schenking Modern Forms, Londen
Oliver Laric, 'Betweenness', 2018, HD video, 4min 35sec. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam, schenking Modern Forms, Londen

De tentoonstelling Oliver Laric: Betweenness is mede tot stand gekomen dankzij de bijdrage van het Mondriaan Fonds.