Tentoonstelling — 19 jun t/m 18 okt 2014

Een presentatie gewijd aan De Nederlandse Opera, waarin het werk van ontwerper Lex Reitsma en vormgeefster Eiko Ishioka centraal staan.

Ontwerper Lex Reitsma (1958) was van 1990 tot 2014 verantwoordelijk voor de grafische vormgeving van De Nederlandse Opera (tegenwoordig De Nationale Opera). De Japanse vormgeefster Eiko Ishioka (1938-2012) ontwierp de kostuums voor Wagners cyclus Der Ring des Nibelungen die de opera bracht van 1997-2014. 

Lex Reitsma

De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet opereren sinds dit jaar onder de naam Nationale Opera & Ballet, wat tevens de nieuwe naam is geworden voor de locatie Het Muziektheater.
Het samengaan van deze grote culturele instituten in Amsterdam betekent ook dat er na 23 jaar een einde komt aan de beroemde reeks affiches en programmaboekjes die Lex Reitsma ontwierp voor de toenmalige De Nederlandse Opera. Naast zijn werk als vormgever maakte Reitsma films over grafisch ontwerper Jan Bons (2008), De stoel van Rietveld (2011), De stijl van het Stedelijk (2012) en De show van Gijs+Emmy (2014).
Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Lex Reitsma twee films. De een gaat over de samenwerking tussen Pierre Audi en Eiko Ishioka, en in de ander wordt zijn eigen werk als grafisch ontwerper belicht.

Eiko Ishioka

Een van de meest toonaangevende en geliefde producties van de huidige Nationale Opera was Wagners opera Der Ring des Nibelungen. Deze uit vier delen bestaande cyclus, onder regie van Pierre Audi, is uitgevoerd met indrukwekkende decors van George Tsypin en het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van dirigent Hartmut Haenchen.
Wie Der Ring ooit heeft gezien, herinnert zich ongetwijfeld de spectaculaire kostuums die de Japanse Eiko Ishioka voor de productie ontwierp. In deze tentoonstelling worden aan aantal van haar mooiste kostuums, inclusief schetsen en affiches laten zien. In de wereld van het Japanse grafisch ontwerp was Eiko Ishioka de enige vrouw aan die top.