Tentoonstelling — 30 apr t/m 27 aug 2005

Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

'Populism' onderzoekt de relaties tussen hedendaagse kunst en populistische tendensen in de huidige politiek en cultuur. 

"Populisme heeft vele gezichten. Verschillende zaken worden om goede redenen ‘populisme’ genoemd. We hoeven het niet persé eens te zijn met de betekenis van de term populisme. En misschien hoeft de term populisme niet één betekenis te hebben. Het nut van een term met meerdere betekenissen is dat deze duidt op overeenkomsten tussen verschillende fenomenen die wij populisme noemen. Daarom zal het, in ieder project over populisme, snel duidelijk worden dat de deelnemers (kunstenaars, academici, schrijvers en andere intellectuelen) op vele verschillende manieren uitleg geven aan het woord." 

Dieter Lesage, ‘Populism and Democracy’, 2005 in The Populism Reader.

Het project bestaat uit een tentoonstelling, enkele publicaties en een aantal discussies. Populism is geïnitieerd door het NIFCA (Nordic Institute for Contemporary Art) en speelt zich tegelijkertijd af in vier instellingen in Europa, waaronder het Stedelijk Museum CS.

Rondleiding
Iedere zondag wordt om 14.00 uur een rondleiding door de tentoonstelling gegeven. Prijs € 2,50.

Blind Tour
Annika Lundgren organiseert op verschillende data in mei ‘Blind Tours’ door Amsterdam. 
Data: 1, 7, 8, 15, 16 en 22 mei 2005. Vertrek: 14:00 uur voor het Stedelijk Museum CS. 
Kaarten à € 6,- zijn verkrijgbaar bij het Amsterdam Tourist Office en bij de kassa van het Stedelijk Museum CS.

'Populism’ laat zien hoe in de hedendaagse kunst wordt omgegaan met de esthetische strategieën en de onderliggende ideologieën van het populisme. Populistische tendensen, of ze nu links of rechts zijn, vormen een van de belangrijkste uitdagingen van de democratie. Ook in de cultuur spelen ze daardoor een belangrijke rol. Uitgangspunt voor ‘Populism’ is de vaststelling dat de beeldende kunst sinds de jaren tachtig meer en meer populair en populistisch is geworden in de westerse cultuur. Er is in toenemende mate sprake van branding en van het creëren van een massapubliek voor de beeldende kunst.

De kunstenaars in de tentoonstelling gaan op verschillende manieren om met deze populistische sentimenten en ideologieën. Dit wordt duidelijk door subthema’s als massamedia & politiek; de culturele industrie; groeps- en bedrijfsidentiteit; beeldvorming van de stedelijke massa; rechtspraak, orde en veiligheid; religieuze en morele controverses; nationalisme & xenofobie. Terwijl sommige kunstenaars streven naar een manier om door middel van populisme een stem te vormen voor de zwakkere medemens, zoeken anderen alternatieve strategieën van representeren en organiseren als kritiek op de populistische belofte. ‘Populism’ is dus geen overzicht van ‘populistische’ kunst, noch een letterlijke illustratie van de populistische politiek.

Algemene informatie
Curatoren: Lars Bang Larsen, Cristina Ricupero en Nicolaus Schafhausen.

Projectcoördinator: Nathalie Aubret.

Adviseurs:
Ina Blom, faculteit Kunstgeschiedenis IAKK, University of Oslo
Leontine Coelewij, Stedelijk Museum, Amsterdam 
Lolita Jablonskiene, Contemporary Art Information Centre, Vilnius 
Gavin Jantjes, The National Museum for Art, Architecture and Design, Oslo
* Maaretta Jaukkuri, faculteit Architectuur en Beeldende Kunst, Norwegian University of Science and Technology, Trondheim
Vanessa Joan Müller, Frankfurter Kunstverein.

Opening
Tijdens de opening op 29 april werden de performances ‘Good Feelings in Good Times’ van Roman Ondak en ‘Danes for Bush’ van Jakob Boeskov uitgevoerd. Ook gaf Henrik Plenge Jakobsen een performance met de muzikant Goodiepal.

Populism venues 
Populism
 is in het Stedelijk Museum te zien van 30 april t/m 28 augustus.

Andere locaties zijn:
* Centre for Contemporary Art, Vilnius (8 april t/m 4 juni) www.cac.lt
* National Museum of Art, Architecture and Design, Oslo (15 april t/m 2 september) www.nasjonalmuseet.no 
Frankfurter Kunstverein, Frankfurt am Main (10 mei t/m 4 september) www.fkv.de

Kunstenaars in de tentoonstelling
Juan Pérez Agirregoikoa, Fatma Akinci, Petra Bauer, Bernadette Corporation, Marc Bijl, Jakob Boeskov, Martin Le Chevallier, Phil Collins, Minerva Cuevas, Jeremy Deller, Dias & Riedweg, Gardar Einarsson & Matias Faldbakken, Esto TV, Anita Fricek, Jens Haaning & Superflex, Russell Haswell, Henry Vlll´s Wives, Henrik Plenge Jakobsen, Susanne Jirkuff, Amar Kanwar, Matthieu Laurette, Jani Leinonen, Erik van Lieshout, Mindaugas Lukosaitis, Annika Lundgren, Cildo Meireles, Jean-François Moriceau & Petra Mrzyk, Sarah Morris, Begoña Muñoz, Roman Ondak, Kirstine Roepstorff, Willem de Rooij, Julika Rudelius, Otto Snoek, Sean Snyder, Temporary Services, Milicia Tomic, Wang Du en Tobias Zielony.

Ook is er een documentaire te zien over Thomas Hirschhorn's project Swiss-Swiss Democracy, gemaakt door Nicolas Trembley. 

De uitvoering van het werk Superdanish van Superflex werd gedaan door Eric Peters en Martijn Dissen.

Publicaties
The Populism Reader  is een reader met teksten van Chantal Mouffe, Ernesto Laclau, Brian Holmes, Ingo Niermann, Dieter Lesage, Marius Babias, David Trads, Ina Blom, Bart Lootsma, Niels Werber, Piotr Piotrowski, Lars-Erik Frank e.v.a. (EN, €25,-).

De Catalogus geeft een visuele documentatie van de tentoonstelling op de vier locaties en bevat korte verhalen (beschikbaar vanaf juni 2005, Engelstalig).

Tijdens de tentoonstelling is een gratis tentoonstellingsgids beschikbaar (The Populist) met daarin introducties op de verschillende kunstenaars van de tentoonstelling. Daarnaast bijdragen van Paul Scheffer en Hans Wansink (EN/NE).

SMCS op 11

Populisme-debat
Donderdag 19 mei, 20:30 - 22:00 uur
Met Yoeri Albrecht, Dieter Lesage, Erik van Lieshout, Sven Lütticken, Anna Tilroe en Hans Wansink.

Artist’s Talk: Sarah Morris
Donderdag 26 mei, 20:45 - 22:00 uur  

Artists’ Talk: Julika Rudelius & Matthieu Laurette
Donderdag 23 juni, 20:30 - 22:00 uur