Tentoonstelling — 19 sep t/m 23 okt 2004

SMBA opent het nieuwe seizoen met Army of Me, een soloproject van de jonge kunstenaar Eylem Aladogan (Tiel, 1975).

Opening: zaterdag 18 september
van 17.00 tot 19.00 uur

Aladogan transformeert SMBA tot een futuristisch sculpturaal environment, dat de toeschouwer omsluit. Hij wordt binnengevoerd in “een andere realiteit”, zoals de kunstenaar het zelf uitdrukt. Deze all-over benadering is kenmerkend voor Aladogan’s werk. Zij neemt daarmee een specifieke plaats in binnen de Nederlandse beeldhouwkunst. De tentoonstelling is het resultaat van bijna twee jaar experiment en onderzoek.

In een tijd waarin de nieuwsbulletins verzadigd zijn van beelden van gewapende interventies en berichten over terreur en geweld, oriënteert Aladogan zich op de verschijningsvorm van contemporaine, high tech oorlogvoering en op militaire symboliek.

Haar atelier in de Rijksakademie is bezaaid met beelden van infraroodopnames van landschappen, satellietbeelden, foto’s van explosies, reclamemateriaal voor bommen en ander oorlogstuig. Aladogan vertaalt deze beelden naar een eigen sculpturaal idioom, waarin de vormen uit de werkelijkheid worden vereenvoudigd tot symbolen en archetypen.

De onheilspellende impact van Aladogans symbolische wereld is bijna tastbaar, maar – dubbelzinnig genoeg – ook van een adembenemende schoonheid. Een monumentale B-2 Stealth bommenwerper van parelmoer gekleurde kunststof verheft zich boven een massief (keramisch) rotslandschap.

In de achterruimte flonkert een mysterieuze glazen ster. Aan de muren hangen vlaggen met de agressieve heraldiek van een onbekend regiment. Aladogans nieuwe project beweegt zich in het grensgebied van schoonheid en destructie, licht en duisternis.

Bij de tentoonstelling verschijnt SMBA Nieuwsbrief No. 82 met een tekst van Carel Blotkamp.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. 

www.smba.nl