Tentoonstelling — 7 mrt 2012 t/m 29 aug 2004

Te zien van 7 t/m 25 maart 2012


Het Stedelijk Museum presenteert in het Vondelpark in Amsterdam een ambitieus project van de internationaal bekende Britse kunstenaar en regisseur Steve McQueen. Voor Blues Before Sunrise zullen twee weken lang alle 275 straatlantarens blauw licht geven, in plaats van wit. Daarmee wordt het nachtelijke beeld van het bekendste park van Nederland geheel getransformeerd.

McQueen gebruikt in dit project verlichting om de omgeving te veranderen, door het gebruikelijke warme witte licht te vervangen door een ingetogen kleur blauw. Met de ingrijpend veranderde sfeer zal de omgeving open staan voor allerlei nieuwe associaties. Net als bij geluid of muziek, heeft licht grote invloed op de beleving van een plek, en op de perceptie van een ruimte. Zo vermengt McQueen in Blues Before Sunrise het zintuiglijke en het cinematografische.

De titel Blues Before Sunrise is afkomstig van een blues klassieker uit 1934, geschreven door de Amerikaanse pianist Leroy Carr en uitgevoerd door de Amerikaanse gitarist and zanger Scrapper Blackwell. “De soul van dit kunstwerk komt rechtstreeks uit de blues,” zegt McQueen. “De blues grijpt je zoals geen andere muziek dat kan.”

Ann Goldstein, directeur van het Stedelijk Museum: “McQueen’s Blues Before Sunrisezal niet alleen onze perceptie van Vondelpark veranderen, het zal ook de dagelijkse routine van mensen in een ander licht zetten en een openbare plek veranderen in een mooie en geheimzinnige ervaring, die zeer aanwezig is en tegelijkertijd ook ongrijpbaar.”

Het werk van Steve McQueen (1969, Londen, woont en werkt in Amsterdam en London) bevindt zich in de collecties van Tate Modern, Londen; Centre Georges Pompidou, Parijs; Museum of Modern Art, New York, het Stedelijk Museum Amsterdam en De Pont in Tilburg. McQueen nam deel aan de Documenta’s X (1997) en XI (2002) en vertegenwoordigde Groot Brittannië tijdens de Biënnale van Venetië in 2009. Zijn werk was te zien in een groot aantal internationale solotentoonstellingen en zal onderwerp zijn van een groot overzicht in 2013, georganiseerd door the Art Institute Chicago en de Schaulager in Bazel.

McQueen’s eerste lange speelfilm, Hunger, ging in 2008 in première tijdens het filmfestival in Cannes, en kreeg de Caméra d’Or Award voor debuterende regisseur. McQueen’s tweede speelfilm, Shame, ging in 2011 in première tijdens het filmfestival in Venetië, waar hoofdrolspeler Michael Fassbender de prijs won voor beste acteur. Bovendien kreeg de film de Critics Award voor beste film toegekend. Vorige week ging Shame in Nederland in première tijdens het IFFR in Rotterdam. De film is vanaf 9 februari in de Nederlandse bioscopen te zien.

Blues Before Sunrise is onderdeel van Temporary Stedelijk 3: een tijdelijk programma in de aanloop naar de heropening van het Stedelijk Museum in de tweede helft van 2012. TS3 biedt performances, filmvertoningen, lezingen, discussies, openbare interviews, muziek, boekpresentaties, interactieve happenings en andere evenementen in de stad. Het programma is ontwikkeld in nauwe samenwerking met andere instellingen in de stad en vindt plaats bij allerlei instellingen.

Blues Before Sunrise is mogelijk gemaakt dankzij steun van Stadsdeel Zuid Amsterdam, Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer Gemeente Amsterdam en Politie Amsterdam-Amstelland, Wijkteam Koninginneweg.