Tentoonstelling — 5 sep t/m 25 okt 2015

Dit najaar te zien in de tweede editie van Superbox: zeven stoelen van ontwerper Ineke Hans, genoemd naar de zeven dagen van de week.

De Superbox, waarin de stoelen getoond worden, is speciaal voor het museum ontworpen door EventArchitectuur om nieuwe aanwinsten op het gebied van vormgeving te tonen. Dit tentoonstellingsmodel is vernoemd naar de gelijknamige kast ontworpen door Ettore Sottsass, die vorig jaar in de eerste editie van Superbox werd getoond .

Superbox II zal tegelijk met de tentoonstelling De Best Verzorgde Boeken 2014 te zien zijn.

Over Ineke Hans - Seven Chairs in Seven Days

De serie Seven Chairs in Seven Days, ontworpen door Ineke Hans, bestaat uit zeven stoelen die elk zijn vernoemd naar een dag in de week. Ze zijn gemaakt van underlayment, een goedkoop type multiplex. Hans bedacht de serie in 1993 als een ‘snel intuïtief project’, vlak voordat ze naar Londen vertrok om aan de Royal College of Art te studeren. Tot in 1995 werkte ze aan de serie tijdens haar vakanties in Nederland, waarmee ze zocht naar een eigen signatuur. Ze wilde zich ontdoen van de invloed van Bořek Šípek – bij wie ze enige tijd werkte – en de Arnhemse Oktobergroep, gevestigd in de stad waar ze haar eerste opleiding volgde. Bij hen namen decoratie en de meer ambachtelijke kant van de vormgeving een belangrijke plaats in. Voor deze reeks stoelen gebruikte Hans heldere, archetypische vormen, die de zeggingskracht hebben van een pictogram. Ook in haar latere ontwerpen neemt ze als uitgangspunt steeds de associaties die vormen oproepen en onderzoekt ze de verhouding tussen mens en object.

Axel en Heike Varekamp, die de serie in haar geheel kochten in 1995-1996, schonken de Seven Chairs in Seven Days onlangs aan het Stedelijk Museum. De stoelen worden gepresenteerd in de Superbox, die speciaal voor het museum is ontworpen voor het tonen van nieuwe aanwinsten op het gebied van vormgeving.