Tentoonstelling — 15 sep 2006 t/m 13 jan 2007

Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

The Vincent, The Vincent van Gogh Biennial Award for Contemporary Art in Europe, is dit jaar voor het eerst bij het Stedelijk Museum ondergebracht. Het werk van de vijf genomineerde kunstenaars is te zien in Stedelijk Museum CS.

Voor ‘The Vincent 2006’ zijn de volgende kunstenaars genomineerd: Urs Fischer (Zwitserland, 1973), Andrei Monastyrski (Rusland, 1949), Dan Perjovschi (Roemenië, 1961), Wilhelm Sasnal (Polen, 1972) en Cerith Wyn Evans (Verenigd Koninkrijk, 1958). Naar aanleiding van deze tentoonstelling werd tevens een lezingenprogramma georganiseerd.

Tentoonstelling
Voor ‘The Vincent 2006’ hebben de genomineerde kunstenaars speciale presentaties bedacht en in veel gevallen nieuw werk gemaakt. Zo toont Wilhelm Sasnal drie nieuwe films waarvan The River (2006) in Stedelijk Museum CS in première gaat. Urs Fischer heeft nieuwe sculpturen gemaakt en Dan Perjovschi heeft in een zaal muurtekeningen aangebracht, waarin hij reageert op de actualiteit en verder gaat op zijn eerdere thema’s. Andrei Monastyrski laat zowel een recente installatie zien als eerder werk uit zijn oeuvre.

Daarnaast is er aandacht voor de ruim honderd acties en performances van Collective Actions, de kunstenaarsgroep waarvan Monastyrski sinds de jaren zeventig deel uitmaakt. Cerith Wyn Evans heeft in tentoonstellingszaal twee recente werken gecombineerd en toont in een trapportaal een kroonluchter van Murano-glas, die twee teksten doet oplichten over astronomische fotografie.

Gesprek met de kunstenaars
Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling op donderdag 14 september vond om 16 uur een gesprek plaats tussen de betrokken kunstenaars en Mariá Hlavajová (directeur van BAK, Utrecht) in de koffiecorner, tweede verdieping Post CS-gebouw. Deze discussie werd geregistreerd en getoond in een speciaal ingerichte informatiezaal, waar tevens catalogi van en artikelen over de kunstenaars en over hedendaagse kunst in Europa te vinden waren.

SMCS op 11: Lezingenprogramma
In samenwerking met de Europese Culturele Stichting (ECF) organiseerde het Stedelijk Museum een speciaal lezingenprogramma naar aanleiding van ‘The Vincent 2006’ als onderdeel van SMCS op 11.
De lezingen vonden, tenzij anders aangegeven, op de elfde verdieping van het Post CS-gebouw plaats.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking (aan Wilhelm Sasnal)vond plaats op 17 november in de Passenger Terminal Amsterdam.

Publicaties
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met een inleidend essay van Michaël Zeeman en teksten over de werken van de kunstenaars door Marius Babias (Dan Perjovschi), Roos Gortzak (Cerith Wyn Evans), Boris Groys (Andrei Monastyrski), Beatrix Ruf (Urs Fischer) en James Tierney (Wilhelm Sasnal). De catalogus The Vincent 2006 (ISBN 9086900313) zal te koop zijn in de museumwinkel voor € 24,95.

In Stedelijk Museum Bulletin 3, 2006 zijn interviews opgenomen met Andrei Monastyrski en Dan Perjovschi. In Stedelijk Museum Bulletin 4-5, 2006 volgen interviews met Urs Fischer en Cerith Wyn Evans en een tekst over Wilhelm Sasnal.

Website
Er is een speciale website rond ‘The Vincent’ gelanceerd: www.thevincentaward.eu. Op deze website worden de ontwikkelingen en de informatie rondom ‘The Vincent 2006’ gepubliceerd en up-to-date gehouden.

The Vincent, The Vincent van Gogh Biennial Award for Contemporary Art in Europe, werd in 2000 ingesteld door The Broere Charitable Foundation ter nagedachtenis aan Monique Zajfen, een geliefde vriendin van de Broere familie en voormalig galeriehoudster van Galerie 121 in Antwerpen. Haar betrokkenheid met en passie voor de hedendaagse kunst zijn opnieuw een stimulans om de aandacht te richten op talentvolle kunstenaars uit Europa. De prijs heeft mede tot doel om de communicatie over kunst in een vrij, verenigd en vreedzaam Europa te bevorderen.