Tentoonstelling — 17 okt t/m 24 nov 2007

Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Het Stedelijk Museum presenteert TM – City, de ruimtelijke neerslag van het werk van grafisch ontwerper Richard Niessen (1972). De stad met zijn grondplan, gelaagdheid, architectuur en logistiek staat hier model. De stedelijke omgeving kan ook gezien worden als een pulserend orgaan en dient als inspiratie voor Richard Niessen. 

TM staat voor 'Typographic Masonry', oftewel typografisch metselwerk. In TM – City zijn inspiratiebronnen te zien als de afficheontwerper A.M. Cassandre, de kunstenaar Eduardo Paolozzi en grafisch ontwerper Tadanori Yokoo. Zij worden door Niessen vereerd met een straatnaam. 
 
Het grafisch ontwerp van Richard Niessen is een ode aan het ornament. Zijn ogenschijnlijk georganiseerde chaos zit in een systeem van gelaagde decoraties gevangen. Bij Niessen is het ornament niet slechts een versiersel maar onderdeel van een groter geheel. Door stapeling en rangschikking van typografische elementen ontstaat een lineair vlechtwerk dat nauwelijks een equivalent kent in het Nederlandse grafisch ontwerp. Zijn consequente benadering verraadt een liefde voor byzantijnse en middeleeuwse illuminatie en kenmerkt zich door een exuberante samenvloeiing van typografie, kalligrafie en beeld.

Vorig jaar ontwierp Niessen met Esther de Vries het Stedelijk Museum Jaarverslag 2005 dat werd gekozen als één van De Best Verzorgde Boeken van 2006. Dit jaarverslag werd in Duitsland tevens bekroond met een 'Ehrendiplom' als één van de 'Schönste Bücher aus aller Welt'
 
Ook Niessens samenwerking met kunstenaar Jennifer Tee heeft inmiddels tot bijzondere resultaten geleid. In 2004 maakten zij samen de catalogus Evoleye-Lands-End – een coproductie waarbij het auteursschap van Tee en Niessen gelijkwaardig was. Deze catalogus was het begin van meerdere projecten. Voor de raadszaal van Stadsdeel Amsterdam Zuid-Oost ontwierpen beide een werk waarin de skyline van culturen wordt verbeeld en het geheel door een architectuur van letters wordt gevormd. Voor het plein op de Amsterdamse Zuidas bedachten zij een omvangrijk grondpatroon.
 
Richard Niessen ontwierp eveneens meerdere lettertypes, waaronder Tartan, File Sharing, Constellation en In Progress.