Tentoonstelling — 30 nov 2014 t/m 17 jan 2015

Het Stedelijk Museum Amsterdam onthult tijdens het Amsterdam Art Weekend op 29 november de eerste kunstprojectie op zijn façade. Kunstenaar Tony Oursler (1957) zal de nieuwe witte gevel van het museum inwijden. X ERGO Y is te zien van 30 november tot 18 januari 2015, ’s ochtends tussen 7.00 en 9.00 uur en ’s avonds tussen 17.00 en 23.00 uur.

Tony Ourslers nieuwe videowerk X ERGO Y is gebaseerd op geloofssystemen: de overtuigingen die de mens zich door de eeuwen heen voorhoudt om grip te krijgen op de realiteit. Het werk dwaalt door de geschiedenis van de beschaving, en laat beelden en metaforen zien van hoe de geciviliseerde wereld ontwikkeld is.

Oursler combineert 3-D scans en 3-D computermodellen van artefacten uit allerlei culturen met vragen over geloof en ongeloof. De van oorsprong handgemaakte objecten in de video hebben een sterk verschillende cultuurbepaalde betekenis, zoals een voodoo-pop, klassieke beeldhouwwerken of een rituele Tibetaanse schedel. In hun nieuwe geprojecteerde verschijning lijken de beelden juist inwisselbaar te worden. Hierdoor confronteert de kunstenaar ons met de subjectiviteit van geloofssystemen. De voorwerpen doen ook denken aan objecten in een museum – musea onderzoeken dit soort artefacten voortdurend op betekenis en waarde.

“Op speelse wijze verbeeldt Tony Oursler met zijn werk de voortdurende strijd van de beschaving om met het echte en het fictieve om te gaan. In deze tijd, vol nieuwe uitdagingen, worden we geconfronteerd met nieuwe technologieën. De kunstenaar neemt ons mee door de iconische beelden van onze geschiedenis en confronteert ons met de conflicterende opvattingen en overtuigingen die we activeren wanneer de vooruitgang, de nieuwste weten-schappelijke ontdekkingen en onderzoek, onze veilige en vertrouwde wereldbeelden verstoren."

— Beatrix Ruf, directeur Stedelijk Museum

Tony Oursler (New York, 1957) is een van de meest toonaangevende Amerikaanse kunstenaars van deze tijd en een generatiegenoot van Mike Kelley en Paul McCarthy. Hij vertegenwoordigt de nieuwe kunstbeweging die aan de Amerikaanse westkust ontstond in de jaren tachtig. Oursler werkt met verschillende media zoals video, sculptuur, installatie, performance en schilderkunst. Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld, onder meer in het MoMA (New York), Documenta VIII, IX (Kassel), het Whitney Museum of American Art (New York), Centre Georges Pompidou (Parijs) en Museum Ludwig (Keulen). De kunstenaar woont en werkt in New York City.

X ERGO Y is van 30 november t/m 16 januari tussen 07.00 – 09.00 en 17.00 – 23.00 uur te zien op de witte gevel van het Stedelijk Museum, aan de kant van de Van Baerlestraat en het Museumplein. Met het werk dat hij voor het Stedelijk maakte verwijst Tony Oursler ook naar zijn (gevel)-projecties die gelijktijdig in de Oude Kerk te zien zijn.

Amsterdam Art Weekend, het Stedelijk Museum, de Oude Kerk en het Amsterdam Light Festival nemen met een gezamenlijke manifestatie van het werk van Tony Oursler een voortrekkersrol in de versterking van de culturele infrastructuur van Amsterdam en in de internationale presentatie van kunst en cultuur in Nederland.

Met dank aan BeamSystems en Villeroy & Boch, Amsterdam