Tentoonstelling — 18 jan t/m 1 mrt 2008

Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Ulla von Brandenburg (Karlsruhe, 1974) werkt met een mix van media, waaronder film, video, muurschilderingen, tekeningen, performance en installatie. 

In Docking Station, de projectruimte van Stedelijk Museum CS, presenteert zij de installatie La Maison. Deze was in november 2007 voor het eerst te zien in New York in het kader van het  Performa Festival en beleeft nu in Docking Station haar Europese première.

La Maison is een labyrintische ruimtelijke structuur die is opgebouwd uit met gekleurd textiel bespannen panelen waarvoor de kunstenaar zich baseerde op de kleurenschema’s van het Bauhaus en de Luescher Kleuren Test. In het centrum van het labyrint bevindt zich de nieuwe 16mm film ‘8’ (2007) die de kijker door een ander labyrint meevoert: een eindeloze reeks kamers.

De zwart-wit film ‘8’ is een tocht door de ruimten van een barok kasteel. Gefilmd op 16mm in een single take voelt de positie van de camera aan als de menselijke blik: continu en feilbaar. Als de camera zich door het gebouw beweegt ontmoet je groepjes hedendaags geklede mensen in bevroren poses: evocatieve tableaux vivants met de kale architectuur van het kasteel als achtergrond. De voorstellingen roepen herinneringen op aan beelden uit de geschiedenis van de film, het theater en de schilderkunst. De continue beweging van de camera contrasteert met de bevroren stilte van de tableaux zoals ook de grijze textuur van de zwart-wit film afsteekt af tegen de heldere veelkleurigheid van de ruimtelijke installatie. La Maison is kortom een werk dat leeft bij de gratie van het contrast.

Ulla von Brandenburg ëxposeerde in het Palais de Tokyo, Parijs, de Kunsthalle Zürich en recentelijk in de groepstentoonstelling The World as a Stage in Tate Modern, Londen. In het voorjaar van 2008 krijgt zij een solotentoonstelling in de Kunstverein Düsseldorf.

De presentatie in Docking Station is de eerste tentoonstelling van Ulla von Brandenburg in Nederland en wordt samengesteld door Martijn van Nieuwenhuyzen, curator van het Stedelijk Museum.

___________________________________