Tentoonstelling — 23 sep t/m 3 nov 2012

Als eerste tentoonstelling in de bijzondere, 1.100 vierkante meter grote zaal in de nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum, onderzoekt Works in Place hoe hedendaagse kunstenaars omgaan met ruimte en plaats. 

Sinds de jaren 60, toen kunstwerken zich niet langer conceptueel of fysiek binnen een kader of op een voetstuk hoefden te bevinden, vormt de plek waar schilderijen, sculpturen, fotografie, werken op papier, installaties en mediakunstwerken worden gepresenteerd een integraal onderdeel van de beleving van het werk.

De collectie van het Stedelijk Museum bevat meer dan 200 installaties en grootschalige werken uit de periode van de jaren 50 tot heden. De hier getoonde werken van Carl Andre, Rodney Graham, Joan Jonas, John Knight, Barbara Kruger, Steve McQueen, Melvin Moti, Sigmar Polke, Thomas Struth en Diana Thater laten de verschillende manieren zien waarop kunstenaars ruimte een belangrijke rol laten spelen in hun werk. Ideeën van plaats en misplaatstheid worden onderzocht  en de architectonische ruimte vormt een integraal deel van de wijze waarop hun werk wordt waargenomen en ervaren. Deze tentoonstelling belicht recente aanwinsten en andere werken die in deze nieuwe zaal optimaal tot hun recht komen.

Het werk van deze tien kunstenaars kan ook in relatie worden gezien tot werken van kunstenaars als Karel Appel, Petra Blaisse, Hanne Darboven, Dan Flavin, Hans Haacke, Edward Kienholz, Yayoi Kusama, Louise Lawler, William Leavitt, Richard Serra, Wolfgang Tillmans en Lawrence Weiner die elders in het museum tentoongesteld zijn. In zekere zin kan ieder werk dat in het museum te zien is – of het nu om een ruimtelijk installatie gaat of om een schilderij aan een wand – worden beschouwd als een ‘work in place’.