Boek — 2 apr 2021

Surinaamse School is een viering van Surinaamse schilderkunst in al haar verscheidenheid en diepgang. Met meer dan 100 kunstwerken van 35 kunstenaars neemt Surinaamse School je mee langs de schilderkunst van ca. 1910 tot midden jaren 1980 en de verhalen die eraan ten grondslag liggen; van de verbeelding van de eigen geschiedenis, spiritualiteit en het alledaagse leven tot abstracte experimenten en maatschappelijke veranderingen.

ONLINE READER

Aan de tentoonstelling Surinaamse School. Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam ging veel onderzoek vooraf. Om het onderzoek te bestendigen, heeft het museum een online reader samengesteld met bijdragen van de gastcuratoren, die dieper ingaan op een aantal belangrijke thema's. Zo schrijft Jessica de Abreu over de fotografie van de gezusters Curiel, Mitchell Esajas over Wim Bos Verschuur, Nola Hatterman en Armand Baag, en Ellen de Vries, in samenwerking met Eline de Jong, over het werk Louis Richard Drenthe/Op het terras van Nola Hatterman. Bart Krieger en Claire van Els gaan in hun inleiding in op de ontwikkeling van het tentoonstellingsconcept, terwijl Carlien Lammers en Inez Blanca van der Scheer een analyse bieden van het proces van de totstandkoming van de tentoonstelling, in een voor het Stedelijk nieuw werkproces. Chandra van Binnendijk, onafhankelijk publicist en redacteur in Suriname, was betrokken als redacteur van de tentoonstellingsteksten. 

De online reader omvat bovendien alle zaalteksten en een (geselecteerde) bibliografie. Een beperkte gedrukte oplage wordt verspreid onder bibliotheken en archieven en er liggen exemplaren ter inzage in de tentoonstelling. Werkt u bij een erfgoedinstelling en denkt u dat een gedrukt exemplaar een aanvulling zou zijn op uw collectie, neem dan contact op via info@stedelijk.nl.

Download reader (PDF)