Theorie — 27 aug 2016

Kritisch debat in het kader van de tentoonstelling Dream Out Loud - Designing for Tomorrow’s Demands (26 augustus 2016 – 1 januari 2017).

Prijs
Volwassenen € 17,50 / Studenten € 10 / Museumkaart € 2,50
Locatie
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
27 aug 2016, 14.00 tot 15.30
Taal
Nederlands
Toegang
tickets

Op zaterdag 27 augustus, in de week van de opening van de tentoonstelling Dream Out Loud, start ook een kritisch debat over de gemeentelijke kunstaankopen, die zich dit jaar concentreren op het veld van de toegepaste kunst en de wijze waarop vormgevers oplossingen bedenken voor de problemen van deze tijd. De deelnemers dromen hardop over een betere wereld, als een manier om zich te weren tegen cynisme en apathie. Met schijnbaar speels gemak treden ze de problemen van deze tijd tegemoet.

Experts en critici zullen in gesprek gaan en zich buigen over de volgende centrale vragen ‘wat zijn de keuzes die gemaakt zijn binnen de tentoonstelling?’ en ‘hoe agenderen en presenteren de werken in de tentoonstelling daadwerkelijk de vormgevingsvraagstukken van de toekomst?’ Het debat wordt gemodereerd door Jaap Huisman.

MEER INFORMATIE OVER DE SPREKERS

Chris Reinewald is onderzoeker, schrijver, journalist en lid van de jury die voorstellen selecteerde voor de Gemeentelijke Kunstaankopen 2016. Op dit moment onderzoekt Reinewald maakprocessen binnen de vormgeving en toegepaste kunst. Ook publiceert hij tentoonstellingsrecensies op zijn Facebook-blog Alleroogen en werkt hij aan monografieën van vormgevers en kunstenaars als Henk Stallinga, Marijke van Os en Cécile van der Heiden.

Jaap Huisman is moderator, freelance criticus en schrijver op het gebied van architectuur, vormgeving en beeldende kunst. Hij is bijzonder geïnteresseerd in de Nederlandse culturele (erfgoed) geschiedenis en recente ontwikkelingen op dat gebied, waarover hij schreef in onder andere zijn recente publicatie 50 jaar De Doelen – Hart van Rotterdam (2016) en Het nieuwe Rijksmuseum-Cruz y Ortiz architects (2013).

Jeroen Junte is schrijver, criticus en curator. Hij schrijft onder andere voor de Volkskrant en FRAME Magazine. Hij was curator van de tentoonstelling NEXT UP -Post-crisis design by an engaged generation (2015–2016). Junte schreef in 2016 een kritisch stuk voor de Volkskrant over de Refugee Challenge, een initiatief van meubelgigant IKEA, de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en What Design Can Do. Hierin stipt hij de tekortkomingen van de ontwerper aan ten opzichte van de complexiteit van sociale vraagstukken, zoals die van vluchtelingenmigratie. 

Lennart Booij is conservator toegepaste kunsten en vormgeving bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij trad aan bij het Stedelijk Museum in 2015, waar hij direct aansloot bij de jurering voor de voorstellen van de Gemeentelijke Kunstaankopen 2016, en is de curator van de daaruit voortgekomen tentoonstelling Dream Out Loud - Designing for a Future Demand.

Lilet Breddels is kunsthistoricus, uitgever van Volume Magazine en directeur van de Archis Foundation: een culturele denktank die zich inzet voor het debat omtrent stedelijke vraagstukken en de publieke ruimte. Breddels richt zich voornamelijk op de raakvlakken van beeldende kunst en architectuur, en de rol van deze twee disciplines binnen de samenleving.

MEER INFORMATIE OVER DREAM OUT LOUD

Het Stedelijk Museum heeft als missie het vroeg signaleren van talent, en het is inmiddels een traditie om tweejaarlijks een tentoonstelling te organiseren die de nieuwste ontwikkelingen binnen een bepaalde kunstdiscipline presenteert. Dit jaar staat de hedendaagse vormgeving centraal. Bij deze ‘gemeentelijke kunstaankopen’ plaatst het Stedelijk altijd een ‘open call’, waarop kunstenaars en vormgevers die in Nederland wonen en werken voorstellen kunnen inzenden. Er reageerden circa 400 ontwerpers, die gezamenlijk 750 projecten inzonden. Een jury selecteerde uiteindelijk 26 deelnemers, en hun werk is vanaf 26 augustus te zien in de grote groepstentoonstelling Dream Out Loud - Designing for Tomorrow’s Demands, waarvan Lennart Booij (curator toegepaste kunst Stedelijk Museum) de curator is. Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum, zal dit najaar bekendmaken welke werken worden aangekocht voor de collectie van het museum.