Events — 18 nov 2018

In samenwerking met regisseur Wilma Kuijvenhoven vertoont het Stedelijk Museum een documentaire over Het Schip van Michel de Klerk, dat van 2015 -2018 is gerestaureerd.
Prijs
Museumticket
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
18 nov 2018, 13.00 tot 14.00
Taal
Nederlands met Engelse ondertiteling
Toegang
Reserveren is niet nodig

In 1917 kreeg Michel de Klerk van de Amsterdamse woningcoöperatie Eigen Haard de opdracht een woningbouwcomplex voor arbeiders te ontwerpen. Het werd zijn meest extreme werk, in de volksmond bekend als Het Schip. Het werd een prachtig icoon van de Amsterdamse School, de expressieve architectuur- en vormgevingsstijl die zich tussen 1915 en 1930 ook over de rest van Nederland verspreidde. De combinatie van bijzondere details en een imposante hoofdvorm maakt het bouwwerk tot een groot visueel spektakel. “Je weet gewoon niet waar je kijken moet”, aldus Max van Rooy, kleinzoon van architect H.P. Berlage.

In deze film volgt regisseur Wilma Kuijvenhoven het restauratieproces van Het Schip dat zich in de afgelopen jaren heeft afgespeeld. Het gebouw werd ook al een keer in de jaren 70 grondig gerestaureerd, maar helaas werd toen de verkeerde baksteen gebruikt. Dit soort fouten mogen nu niet meer gemaakt worden. "De steen en vooral de kleur van de steen is van essentieel belang, dat is de verf van Michel de Klerk", aldus van Rooy. Met gebruikmaking van archiefmateriaal wordt de achtergrond geschetst van de ontwikkeling in de sociale woningbouw in het begin van de twintigste eeuw.

De regisseur is aanwezig tijdens de vertoning.

Op dezelfde middag vindt in het Stedelijk Museum in samenwerking met Stichting Pelicula een Sunday Seminar plaats rond de landelijke première van een documentaire over beeldhouwer en ontwerper Hildo Krop. Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.

Over de maker

Wilma Kuijvenhoven is filmmaker, cameravrouw en fotograaf. Na de Vrije academie in Den Haag volgde zij de Rietveld Academie en een cameraopleiding in Hilversum. De stedelijke omgeving, gebouwen en interieurs zijn terugkerende thema’s in haar werk. Het Frans Hals Museum te Haarlem kocht foto’s van haar aan. Sinds 2001 combineert zij haar fotowerk met het maken van documentaires.