Events — 6 jan 2019

Ter gelegenheid van de laatste dag van de tentoonstelling "Amsterdam Magisch Centrum - Kunst en Tegencultuur 1967–1970" geeft prof. dr. Geert Buelens een lezing over de mythes van de jaren zestig.
Prijs
Museumticket + €5
Locatie
Stedelijk Museum Amsterdam, Teijin Auditorium
Tijd
6 jan 2019, 13.30 tot 15.30
Taal
Nederlands
Toegang
Tickets
  • Zaalopname tijdens Amsterdam Magisch Centrum, 2018, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij.
  • Boekomslag Geert Buelens, De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis, Uitgeverij Ambo|Anthos, 2018.
  • Affiches tijdens Amsterdam Magisch Centrum, 2018, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij.

Ter gelegenheid van de laatste dag van de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum - Kunst en Tegencultuur 1967–1970 geeft prof. dr. Geert Buelens een lezing over de mythes van de jaren zestig. Buelens schreef het boek De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis en neemt ons mee terug in de tijd, maar helpt ons ook te kijken naar het heden. Waar de tentoonstelling focust op Amsterdam, plaatst Geert Buelens deze periode in een grotere, internationale context.

De tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum werpt nieuw licht op de grensoverschrijdende ontwikkelingen van die tijd en op het internationale karakter van Amsterdam als laboratorium voor vernieuwingen in kunst en maatschappij. Amsterdam werd gezien als een stad waarin alles mogelijk was. De nog altijd bekende experimentele en creatieve protesten, zoals die van Provo en de Dolle Mina, kenmerkten zich door een optimistische blik vooruit. De thema’s waar zij tegen protesteerden zijn echter ook vandaag de dag nog actueel.

Waar kwam die speelse Amsterdamse kunstscene plots vandaan? Waarom was die tegencultuur behalve speels soms ook opmerkelijk gewelddadig? En wat valt er vandaag nog van te merken? Deze en andere vragen staan centraal tijdens de lezing.

Na afloop van de lezing nemen rondleiders van het Stedelijk u mee door de tentoonstelling.

MEER OVER AMSTERDAM MAGISCH CENTRUM

Op basis van de eigen collectie werpt de tentoonstelling nieuw licht op de radicale vernieuwingen en de artistieke en maatschappelijke experimenten van die tijd. Tegencultuur, experiment en underground rukken op vanuit de marge en nemen vanaf 1967 een opmerkelijk dominante positie in het culturele leven van de stad in. Het Stedelijk Museum, dat na de oorlog een huis voor de avant-garde was geworden, speelt daarbij een dubbelrol: enerzijds is het een moderne voorvechter van het nieuwe – met onder meer de tentoonstelling Op losse schroeven in 1969 – anderzijds wordt het door de ‘kritiese’ buitenwacht bestempeld als een behoudend bolwerk voor elitaire kunst.
Meer over deze tentoonstelling leest u hier.

De middag wordt afgesloten met een rondleiding door de tentoonstelling, onder leiding van een van onze rondleiders. Groepen bestaan uit maximaal 15 personen en zullen worden samengesteld bij binnenkomst.

Beluister ook vast de Stedelijk Podcast over Amsterdam Magisch Centrum.

PROGRAMMA

13.15
zaal open
13.30
Aanvang programma
13.35
Lezing door Geert Buelens
14.15
Vragen uit het publiek
14.30
Rondleidingen door Amsterdam Magisch Centrum
15.30
Einde programma

OVER DE SPREKER

Geert Buelens is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht en gasthoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Stellenbosch (Zuid-Afrika). In maart 2018 verscheen van hem het monumentale De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis (Ambo/Anthos), een poging de culturele ontwikkeling in dat roemrijke decennium in een mondiaal kader te schetsen. Voor de website die hoort bij de tentoonstelling in het Stedelijk Museum schreef hij de longread 'Met gouden oren: beeldvorming over Amsterdam als stad en symbool in de jaren 60'. Via Instagram geeft hij als global60s dagelijks een inkijkje in de visuele rijkdom van deze jaren.