Events — 6 mei 2016

Tijdens de Friday Night op 6 mei presenteert Hanne Hagenaars haar nieuwe boek Geen Wolk, hoe kunst mijn leven redde. Het is een boek over fotografie en beeldende kunst, en met  essays over haar persoonlijke leven. 

Prijs
Entreebewijs Stedelijk Museum (Museumkaart en t/m 18 jaar gratis)
Locatie
Audi Zaal 0.1
Tijd
6 mei 2016, 17.30 tot 18.45
Taal
Nederlands
Toegang
Tickets

Met referenties naar kunstenaars als Diana Arbus en Rosemarie Tröckel, laat Hagenaars zien hoe beeldende kunst een mensenleven  beïnvloedt. Ze verbindt een selectie van kunstwerken met persoonlijke verhalen, jeugdherinneringen en ontmoetingen en beschrijft deze op een literaire – maar erg toegankelijke – manier.

In lijn met het boek, zal de presentatie bestaan uit een divers programma. Fotograaf en schrijver Hans Aarsman leest de introductie voor die hij voor Geen wolk schreef maar uiteindelijk niet werd gepubliceerd. Een tweede versie staat nu in het boek. Miek Zwamborn, schrijver en kunstenaar, zal het boek inhoudelijk toelichten. Kunstenaar Geo Wyeth zal zijn performance Tennis player 2.0 uitvoeren.

Geen wolk, hoe kunst mijn leven redde wordt uitgegeven door Jurgen Maelfeyt (Gent) en werd mogelijk gemaakt met behulp van steun van het Mondriaan Fonds.

PROGRAMMA

19.30                     WELKOM | Hanne Hagenaars, Margriet Schavemaker
19.40                     LAUNCH | o.a. Hans Aarsman, Miek Zwamborn en Geo Wyeth
20.45                     Einde programma
20.45                     Borrel, muziek door Torus
22.00                     Museum sluit

MEER OVER DE SPREKERS/ARTIESTEN

Hanne Hagenaars
is freelance schrijver en curator. Ze heeft het tijdschrift mister Motley opgericht, waarvan ze negen jaar lang hoofdredacteur was. Daarnaast was tot 2016 ze zes jaar curator bij Kunstvereniging Diepenheim waar ze vier tentoonstellingen per jaar maakt, in samenwerking met Gijs Assmann. In 2014 was ze maakte ze de tentoonstelling Be Calm bij het CBK Amsterdam. Nu werkt ze samen met Heske ten Cate als curator bij de Garage in Rotterdam. Ook is Hagenaars hoofd van het Studium Generale programma aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze werkt als freelance schrijver en heeft een eigen blog bij mister Motley online en een vaste rubriek in Het Parool. Vorig jaar schreef ze het essay voor de catalogus van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.

Hans Aarsman
de bezigheden van Hans Aarsman laten zich het beste omschrijven als veldwerk. In diverse theaters in Nederland staat hij dit jaar met een onemanshow over zijn veldwerk: Zelf Weten. Zijn fotografische werk is diverse keren te zien geweest in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij schreef diverse theaterstukken en toert nu met zijn tweede onemanshow door Nederland. Dit is een show over de zegeningen van het onafhankelijke onderzoek en niet af te gaan op rekenmodellen van opiniepeilers en trendwatchers. In 2014 maakte hij een tentoonstelling, Zelf Weten, met werk van kunstenaars die ook op deze manier denken. Iedere donderdag in de Volkskrant, iedere zaterdag in De Tijd staat de Aarsman Collectie, waarin hij als een detective met een loep boven foto’s hangt.

Geo Wyeth
is muzikant en kunstenaar, momenteel werkt hij met muziek, performance-, installatie- en videokunst. Zijn werk is te zien geweest in en op LA MOCA, The New Museum, MoMA PS1, New York Live Arts, The Studio Museum in Harlem, Boston ICA, Kate Werble Gallery, La MaMa Theater, Human Resources, The Pyramid Club, en Joe's Pub. Hij is momenteel een resident aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam en een kandidaat voor een MFA aan Bard College, NY.

Miek Zwamborn
is schrijver, vertaler en beeldend kunstenaar. Zij publiceerde Oploper (Meulenhoff 2000), Vallend Hout (Meulenhoff 2004), Het krieken van Sepia (Slibreeks 2008), De duimsprong (Van Oorschot 2013) en maakte naar aanleiding van een residentie in het Haags Gemeentemuseum de tentoonstelling en het boek Getemde hemel (2015).

 

Hanne Hagenaars
Geen Wolk, hoe kunst mijn leven redde
uitgever: Art Paper Editions
APE#064
13 x 20 cm, 232p, ills colors, paperback, Nederlands
design: Studio Jurgen Maelfeyt
ISBN 9789490800437