8, 15 jun 2024

Tijdens deze speciale avondopstellingen krijg je de exclusieve kans om de performance The House with the Ocean View te bezoeken. Sluit aan bij een verdiepende lezing van curator Karen Archey en ervaar zelf de Marina Abramović Methode door aan een of meer performatieve installaties deel te nemen.

Op 11 juni vindt een aangepast programma plaats.

Prijs
€ 47,50  
Locatie
Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
8 jun, 20.00 tot 22.00
15 jun, 20.00 tot 22.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets
foto van performance house with the ocean view
Marina Abramović, 'The House with the Ocean View', 2002. Sean Kelly Gallery, New York. Met dank aan de Marina Abramović Archives © Marina Abramović. Foto: Attilio Maranzano

The House with the Ocean View (2002) is een van de meest uitdagende durational performances waarin het menselijk uithoudingsvermogen op de proef wordt gesteld. Voor deze performance leeft een performer twaalf achtereenvolgende dagen en nachten in de tentoonstellingsruimte van het museum. Ze houdt zich daarbij aan strenge regels, waaronder niet eten, niet praten en driemaal daags douchen.  

PROGRAMMA

19.00
Deuren open
20.00 – 22.00, elke 15 min
'Counting the Rice'
20.00 – 22.00 elke 15 min
'Slow Motion Walk'
20.00 – 22.00 elke 15 min
'Writing the Name'
20.00 – 22.00
Bezoek tentoonstelling + 'The House with The Ocean View'

20.30 - 21.00
Lezing Karen Archey (EN)            

22.00
Museum sluit

THE HOUSE WITH THE OCEAN VIEW 

De performance vindt plaats in de nagebouwde installatie van de oorspronkelijke performance van Marina Abramović uit 2002: drie op een verhoging gebouwde Spartaans ingerichte ruimtes die fungeren als slaap-, woon- en badkamer, gescheiden van de bezoekers door ladders met messen als sporten. Het publiek is uitgenodigd om in stilte een verbinding met de performer aan te gaan.  

Deze performance vindt van 5 tot en met 16 juni plaats in het Stedelijk Museum Amsterdam, als onderdeel van de grote overzichtstentoonstelling van het werk van Marina Abramović. De performance is te bezoeken tijdens de openingsuren van het museum

MEER OVER HET PROGRAMMA

LEZING KAREN ARCHEY (EN)

20.30 - 21.00, Teijin Auditorium

Karen Archey is conservator Hedendaagse Kunst en Time-based media bij het Stedelijk Museum. Zij cureerde de tentoonstelling Marina Abramović en geeft op deze avond korte lezingen over performance kunst en de rol die Abramović speelde bij de opkomst van dit medium, met uiteraard ook aandacht voor The House with the Ocean View. 

DE MARINA ABRAMOVIĆ METHODE

20.00 – 22.00 elke 15 min, diverse locaties

Marina Abramović ontwikkelde, op basis van haar ervaringen en onderzoek, een methode om in stilte zowel fysiek als mentaal aanwezig te zijn in de tijd en de ruimte. Tijdens deze speciale avondopenstellingen kun je de methode zelf ook ervaren, door deel te nemen aan een of meer van de oefeningen: Counting the Rice, Writing the Name of Slow Motion Walk. 

Marina Abramović Methode, 'Work Relation', 2024. Foto: Raymond van Mil.
Marina Abramović Methode, 'Counting the Rice', 2024. Foto: Maarten Nauw.

De avondopenstellingen van de performance The House with the Ocean View zijn een gezamenlijk initiatief van Holland Festival en Stedelijk Museum Amsterdam.  

  • holland festival logo