Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Events — 23, 24 sep 2022

Het Stedelijk Museum Amsterdam en Julidans, het internationale festival voor hedendaagse dans, presenteren met trots het werk HIGHER xtn. van Michele Rizzo. Een performance dat in 2019 door het Stedelijk werd aangekocht via de Gemeentelijke Kunstaankopen. HIGHER xtn. wordt getoond in de Schiphol entreehal van het nieuwe Stedelijk-gebouw – liefdevol ‘de Badkuip’ genoemd – ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van de heropening van het museum.

Prijs
Gratis
Locatie
Schiphol Entreegebied
Toegang
Vrijdag 23 september, 17.00 – 17.35
Geen reservering nodig

Zaterdag 24 september, 14.00 – 14.35
Gratis zaterdagticket

Op inloop, beperkte capaciteit, wees op tijd

HIGHER xtn. is een adaptatie van Rizzo’s performance HIGHER (2015), waarin wordt verkend hoe nachtclubs ruimte bieden aan dansers voor zelfexpressie en samenkomst. Rizzo’s werk onderzoekt hoe dans een staat van transcendentie kan faciliteren en benadrukt de diepe connectie tussen dans en spirituele praktijken. Zijn choreografische werken maken gebruik van de ontladende en transformatieve kracht van techno, waarbij herhalende ritmes in de beweging worden geïntegreerd om te verkennen hoe bewegingspraktijken tijdelijk de vermeende grenzen van het lichaam kunnen doen vervagen. HIGHER xtn. eert de nachtclub als een veilige ontmoetingsplaats voor gemarginaliseerde groepen, een plek die publieke intimiteit en affiniteit stimuleert en tegelijk aan uiteenlopende groepen een omgeving biedt waarin zij hun identiteit kunnen onderzoeken.  

Foto tijdens performance Michele Rizzo, HIGHER XTN. 2019
Michele Rizzo, HIGHER xtn. 2019. Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Maarten Nauw

In HIGHER xtn. wordt voortdurend onderhandeld tussen de grenzen van het zelf en het collectief. Met minimale, herhalende bewegingspatronen beginnen koppels van dansers synchroon te bewegen, tot uiteindelijk alle dansers een eenheid vormen. De herhalende choreografie leidt tot een herconfiguratie van de groep als een samenhangend lichaam, en biedt de mogelijkheid om te observeren hoe elk individu de gedeelde choreografie op een persoonlijke manier belichaamt. De hypnotische elektronische soundtrack van Lorenzo Senni wordt in samenhang met de bewegingen van de dansers steeds intenser.  

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft al lange tijd een goede werkrelatie met Rizzo. In 2019 debuteerde HIGHER ext. in de context van Freedom of Movement: de Gemeentelijke Kunstaankopen 2018, waarna het werd aangekocht voor de collectie van het museum. In 2021 nam Rizzo deel aan Sketches for the Future, een programma van time-based werken in opdracht van het Stedelijk, en ontwikkelde hiervoor het videowerk Rest (2021), dat voortbouwt op het gelijknamige choreografische werk uit 2020. In juli 2022 presenteerden Julidans en het Stedelijk Museum Amsterdam gezamenlijk het werk REACHING (2021).  

De presentatie van Rizzo’s HIGHER xtn. is onderdeel van een lopende samenwerking tussen Julidans en het Stedelijk Museum Amsterdam. Eerder werd in dit kader, naast het werk REACHING van Rizzo, tevens samengewerkt aan minor matter (2017) van Ligia Lewis, Us Swerve (2019) van Alex Baczynski-Jenkins, en Andreas Hannes’ Tremble (2021).

Over de kunstenaar

Michele Rizzo (1984, IT) is als kunstenaar werkzaam in Amsterdam, waar hij choreografie studeerde aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling en beeldende kunst aan het Sandberg Instituut. In de laatste jaren produceerde hij een serie werken voor theaters en tentoonstellingsruimtes waarin een esthetische vertaling van aspecten van club- en ravecultuur wordt gemaakt.  

HIGHER xtn. (2019) is op vele plekken in Europa vertoond, waaronder Zachęta National Gallery of Art (Warschau), V-A-C Foundation (Venetië), 3HD Festival (Berlijn), Spazio Maiocchi (Milaan), Enter Art Fair (Kopenhagen) en La Casa Encendida (Madrid). Sinds 2020 begon Rizzo met Rest (aangekocht door Fondazione Sandretto Re Rebaudengo) ook naam te maken als beeldend kunstenaar door zijn choreografische beeldtaal in sculptuur te implementeren, en werkte hij samen met modemerken als MARNI, Off-White en Magliano. In 2021 produceerde Rizzo zijn performancewerk Reaching (2021) bij KW Institute for Contemporary Art (Berlijn) i.s.m. Julia Stoschek Collection. Hij doceert regelmatig aan kunstopleidingen zoals het Sandberg Instituut in Amsterdam en HEAD University of Art and Design in Genève.

CREDITS

Concept and choreography by Michele Rizzo
Music by Lorenzo Senni
Performers: Juan Pablo Cámara, Max Göran, Arad Inbar, Michele Rizzo, Antonia Steffens, Charlie Laban Trier, Júlia Vavra, Milena Weber
Supported by Mondriaan Fonds and Prins Bernhard Cultuurfonds
Produced by Dansco
Executive producer: Michael Scerbo

  • logo julidans
  • logo van den ende foundation