Events — 21 apr 2017

Prijs
Museumkaart gratis | studenten € 7,50 | regulier € 15
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
21 apr, 17.00 tot 19.30
Taal
Nederlands
Toegang
De opera wordt twee keer opgevoerd: 19:00 – 20:00 uur en 20:30 – 21:30 uur. Je kunt op elk moment binnen komen. Tickets

Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert, in samenwerking met het Haarlem College: Victory over the Sun. VMBO leerlingen van het Haarlem College studeren af met hun eigen versie van de opera Victory over the Sun (1913) van de Russische kunstenaars Aleksei Kruchenykh, Mikhail Matiushin en Kazimir Malevich. Onder begeleiding van Frank Stassar, docent Media en Theater aan het Haarlem College, brengen leerlingen de tegendraadse geest van het modernistische stuk naar het Teijin Auditorium van het Stedelijk Museum.

Victory over the Sun is een muzikale en theatrale aanklacht tegen de zon als symbool voor conventie, traditie en de drukkende last van het verleden. Middels a-logische verhaallijnen, tegendraadse poëzie en kartonnen kostuums laat het stuk zien dat er kracht ligt in de afwezigheid van betekenis.

Dit is het 4e jaar waarin de leerlingen afstuderen met hun eigen versie van Victory over the Sun. Omdat iedere uitvoering een eigen invalshoek heeft, zal dit jaar in het teken staan van de relatie tussen de opera en kunststroming De Stijl.

De jongeren doorlopen een intensief voortraject waarin zij begeleid worden door professionals uit de theater- en danswereld. Ook worden de jongeren uitgedaagd om zich te verdiepen in artistieke uitgangspunten van de tentoonstellingen over De Stijl en de Russische Revolutie dankzij diverse workshops en rondleidingen in het Stedelijk Museum. Het is daarbij van belang dat de jongeren de uitgangspunten van deze modernistische stromingen toetsen aan de huidige tijd waarin zij leven om zo op speelse en creatieve wijze inzicht te krijgen in hun eigen zon, strijd en overwinning.

Het project vormt zo een goed voorbeeld van vernieuwend kunstonderwijs dat buiten de muren van de school durft te treden en waarin interactie wordt gezocht met de professionele kunstwereld.

Frank Stassar: “Het is een waarachtig werk waarin beeldende kunst en maatschappelijk engagement in een vrijzinnige open, experimentele samenkomst van muziek, en poëzie elkaar begroeten. Daar willen wij met onze creatieve jongeren vertoeven. Dat we dat kunnen tonen binnen de muren van het Stedelijk Museum maakt dit conceptueel nog betekenisvoller voor de leerlingen, hun ouders en de school."

Dit project wordt ondersteund door The Malevich Society.