Events — 21 okt 2016

Op 21 oktober 2016 staat de Friday Night van het Stedelijk Museum in het teken van boeken met de eerste editie van Stedelijk Book Club: Press! Print! Publish!

Prijs
Entreebewijs Stedelijk Museum + € 3,- toegang publieksprogramma
Locatie
Verschillende plekken in het museum
Tijd
21 okt 2016, 17.00 tot 20.00
Taal
Nederlands en Engels
Toegang
tickets

DOWNLOAD HIER HET PROGRAMMA

Luister hier de interviews en livestream van Radio JaJaJaNeeNeeNee

OVER DE STEDELIJK BOOK CLUB

Op 21 oktober 2016 staat de Friday Night in het teken van boeken met de eerste editie van Stedelijk Book Club: Press! Print! Publish! Het boek heeft zich bewezen als een tijdloos en relevant medium, en is ondanks de opkomst van digitale media en het e-boek nog steeds een geliefd verzamelobject. Ook bij het Stedelijk Museum, waar de collectie kunstenaarsboeken bekend staat om bijzondere edities van o.a. Carl Andre, waar de afdeling Publicaties zowel offline als online nieuwe kunstenaarsboeken en tentoonstellingscatalogi publiceert, en met een bibliotheek die internationaal bekend is om haar toonaangevende selectie van publicaties op het gebied van moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Dit viert het Stedelijk jaarlijks door een podium te bieden aan een selectie interessante auteurs en uitgevers, om het belang van onafhankelijke uitgevers te onderschrijven.

Deze eerste editie staat in het teken van beeld, taal en de relatie tussen deze twee uitingsvormen. Hoe worden beelden omgezet in woorden, en andersom? Door het hele gebouw vinden presentaties en voordrachten plaats door schrijvers en kunstenaars. Ook is er een speciale samenwerking met studenten van de afdeling Beeld & Taal van de Gerrit Rietveld Academie. In het Teijin Auditorium is gedurende de hele avond het boek Telcosystems Resonanz te zien en te horen. 

Boekenverkoop

Uiteraard is ook de bibliotheek onderdeel van Stedelijk Book Club. Hier vindt de jaarlijkse boekverkoop plaats, waar bezoekers talrijke publicaties over hedendaagse kunst uit binnen- en buitenland (zowel gebruikte als gloednieuwe exemplaren) kunnen aanschaffen.
Vrijdag van 19.00 - 22.00 uur en zaterdag van 10.00 - 17.00 uur.

Dit event wordt live uitgezonden door online radiostation JaJaJaNeeNeeNeeAls bezoeker kunt u deze uitzending ook bijwonen, zij zitten vlak naast het Teijin Auditorium.

BOEKEN

Merel Bem, Doorkijken, De Bezige Bij, 2016.

Mohamed Bourouissa, Horseday, Roma Publications, 2016.

Gerrit Jan de Rook en Andrew Wilson (eds.), Michael Gibbs - All or nothing and other pages, Uniformbooks, preview.

David Kiers, Gideon Kiers en Lucas van der Velden, Telcosystems Resonanz, Spatial Media Laboratories, 2015.

Alexandra Leykauf, Alexandra Leykauf, Roma Publications, 2016.

Carolyn F. Strauss (red.) Slow Reader, Slow Research Lab, Valiz, 2016.

FILMS, INSTALLATIES & PERFORMANCES

Studenten Beeld & Taal van de Rietveld Academie: Marianne van Aperen, Annabelle Binnerts, Wester Buijsman, Selin Kuscu, Annelotte Lammertse, Marlies Rijneveld, Salomé Roodenburg, Michelle de Vaan, Leendert Vooijce.

Michael Gibbs, Deuxième Poème Symboliste, film, 1979.
Mariana Lanari, Moving Thinking, film + voordracht.
Slow Research Lab, Slow Research Book, Valiz, 2016.
Sara van Woerden, Artistic Coloring Book, 2016.        

MEER INFORMATIE OVER DE DEELNEMERS

Marianne van Aperen
Voeg u bij Marianne en laat u voorlezen uit en meevoeren door een door haar geschreven verhaal.

Locatie: wisselende locaties, oudbouw
Tijd: doorlopend

Merel Bem, Doorkijken, De Bezige Bij, 2016 
Sommige kunstwerken draag je een leven lang met je mee. Ze nestelen zich in je hoofd en houden zich daar schuil, wachtend op het moment dat je ze nodig hebt. In Doorkijken toont kunstcriticus Merel Bem hoe bruikbaar en troostrijk kunst kan zijn voor het leven van alledag. Behalve schoonheid, hoop en de mogelijkheid tot tijdreizen bieden kunstwerken afleiding tijdens het wachten voor een stoplicht of eerste hulp bij het opvoeden. Ze plaatsen jeugdherinneringen in een ander daglicht en geven de gewoonste gebeurtenissen een grootse betekenis. In dit boek mag kunst het museum uit, mee naar het ziekenhuis of op vakantie. Ze duikt op waar je haar niet verwacht, maar waar ze toch altijd is: midden in het dagelijks leven.

Doorkijken | Uitgeverij De Bezige Bij B.V. | Nederlandstalig | 160 pagina's | ISBN 9789023499541

Presentatie: Merel Bem
Locatie: Audi Zaal, 0.1
Tijd: 19.45

Annabelle Binnerts
Het begrip ‘stilte’ is lastig te bevatten, laat staan vast te leggen in beelden. Annabelle probeert dit toch, en verbeeldt en definieert de stilte in de vorm van een performance die draait om haar twee opgestelde definities. Deze eindigt in zaal 0.6, waar enkel witte kunstwerken hangen. Voor haar benadert deze zaal de verbeelding van stilte het best.

Locatie: begane grond, oudbouw, zaal 0.6
Tijd: eens per uur

Mohamed Bourouissa, Horseday, Roma Publications, 2016
De Franse fotograaf Mohamed Bourouissa (1978, Blida, Algerije) is geïnteresseerd in systemen, in de manier waarop de maatschappij en vooral subculturen in elkaar zitten. Voor zijn project Horseday (2013) werkte hij samen met een lokale Afro-Amerikaanse ruitergemeenschap in Philadelphia. Hij raakte gefascineerd door de ‘urban cowboys’ en de status die zij ontlenen aan hun stallen en paarden. Samen met kunstenaars en ruiters organiseerde Bourouissa een wedstrijd voor het mooist versierde paard en legde dit evenement vast in een indrukwekkende serie die bestaat uit foto’s, schetsen, sculpturen en een video.
In deze bijzondere, uitvouwbare publicatie zijn foto’s, sculpturen en stills uit Horseday opgenomen, maar gunt Bourouissa ons met zijn schetsboek ook een blik op zijn denkproces.

Horseday | Roma Publications i.s.m. Stedelijk Museum Amsterdam | 30 pagina’s | Tekst in Nederlands, Engels en Frans | Vormgeving: Roger Willems | ISBN 9789491843730
 

Presentatie: Manique Hendricks 
Locatie: Audi Zaal, 0.1
Tijd: 20.45

Wester Buijsman
Wester schrijft zinloze verhalen zonder begin, zonder eind, en vooral: zonder boodschap. Zijn verhaal is te beluisteren in de lift van de nieuwbouw.

Locatie: glazen lift, nieuwbouw
Tijd: doorlopend

Gerrit Jan de Rook en Andrew Wilson (eds.), Michael Gibbs - All or nothing and other pages, Uniformbooks, preview.
Op 21 oktober zal Gerrit Jan de Rook vertellen over de publicatie Michael Gibbs – all or nothing and other pages. Daarnaast geeft kunsthistoricus Marga van Mechelen een lezing over de performances van Michael Gibbs, aansluitend op de vertoning van zijn videowerk Deuxième Poème Symboliste (1979).
Hiermee opent de manifestatie MICHAEL GIBBS, LET IT KEEP SECRETS (21 oktober t/m 18 december 2016).
De manifestatie bestaat uit tentoonstellingen, lezingen en performances rond het vroege werk (1968-1985) van visueel dichter Michael Gibbs, waarin hij als conceptueel kunstenaar actief was binnen experimentele stromingen als visuele en klankpoëzie, performancekunst, foto- en videokunst, mail art en kunstenaarsboeken. Met zijn publicaties Kontexts en Artzien gaf Gibbs de internationale avant-garde van de jaren 70 en 80 in Amsterdam een platform vanuit de underground-cultuur. Hij leverde daarmee een belangrijke bijdrage aan vernieuwende ontwikkelingen, hetgeen hij later voortzette aan de wieg van de nieuwe media- en internetkunst. Zijn archief vormt een bron van inspiratie voor zowel tijdgenoten als jongere kunstenaars, die de dialoog met het werk zullen aangaan op verschillende locaties in Amsterdam. Daarnaast wordt een publicatie van zijn oeuvre gelanceerd waarin ook spraakmakende essays en kritieken van zijn hand zijn opgenomen.

Presentatie: Marga van Mechelen en Gerrit Jan de Rook
Locatie: Lower Level
Tijd: 20.30

David Kiers, Gideon Kiers en Lucas van der Velden, Telcosystems Resonanz, Spatial Media
Laboratories, 2015
Met Resonanz presenteert Telcosystems een beeldboek en een muziekuitgave in een. In de pagina’s met afbeeldingen zijn sensoren verwerkt, en de kaft bevat een audiospeler die bij het openslaan van de pagina’s de bijbehorende soundtrack afspeelt. Deze kan via speakers of een koptelefoon worden beluisterd. Zoals een partituur pas in geluid tot leven komt, zo wordt met Resonanz geluid verbeeld in een serie rijk gedetailleerde visuele vertellingen. Resonanz is onder meer ontstaan in reactie op de ontwikkeling van scherm-gebaseerde e-books, waarbij het tactiele aspect verdwijnt en de kwaliteit en vormgeving bijna compleet worden bepaald door de e-reader. Door gebruik te maken van de laatste ontwikkelingen op technisch gebied (de ingebouwde mp3-speler en sensoren, moderne druktechnieken gecombineerd met handwerk voor het assembleren en inbinden) willen de makers laten zien dat er ook totaal andere manieren zijn om na te denken over elektronische boeken, en dus over de toekomst van het boek.

Telcosystems Resonanz | Spatial Media Laboratories 2015 | 12 geluidscomposities, 12 afbeeldingen | Ondersteund door het Mondriaan Fonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de stad Rotterdam 

Locatie: Teijin Auditorium
Tijd: doorlopend

Selin Kuscu
Voordat een boek naar de drukker gaat, wordt de tekst keer op keer herschreven. Bij dit proces staat de lezer niet vaak stil, Selin wel. Zij maakt dit inzichtelijk door tijdens de avond één zin voortdurend te herschrijven.

Locatie: Schiphol Lounge
Tijd: doorlopend

Annelotte Lammertse
Voor een project van de Nationale Opera schreef Annelotte een libretto. Zangeres Verbena bevindt zich tussen de impressionistische landschappen in het Stedelijk, en werkt hier aan haar eigen omgeving.

Locatie: begane grond, oudbouw, zaal 0.15
Tijd: eens per uur

Mariana Lanari, Moving Thinking, 2015-2016
Wanneer u door het Stedelijk Museum loopt, loopt u boven tweehonderdduizend boeken op een totale planklengte van drie km: een van de grootste moderne kunst-bibliotheken in Europa. Voor Moving Thinking, The foundation of one’s thought is the thought of another verbleef Mariana Lanari zes maanden lang in de opslag van de museumbibliotheek. Lanari bestudeerde de boeken en de manier waarop deze met elkaar verbonden zijn. Het resultaat was een blauwdruk van het museum, geprojecteerd in de boekenkast van de leeszaal, met voor elke ruimte van het museum een set van rekken met boeken in relatie tot de tentoongestelde werken. Dit biedt bezoekers een overzicht van de actuele museumprogrammering en toegang tot primaire bronnen die verband houden met de lopende tentoonstellingen.
In deze presentatie zal Mariana Lanari praten over hoe men een bibliotheek kan ‘lezen’ en hoe ze dit onderzoek voortzet: in samenwerking met een computerwetenschapper verkent ze het gebruik van kunstbibliotheken als potentiële creatieve input voor kunstmatige intelligentiesystemen. 
 

Presentatie: Mariana Lanari en Margriet Schavemaker
Locatie: Audi Zaal 0.1 (talk), Studio B – naast de bibliotheek (film)
Tijd: 20.15 (talk), doorlopend (film)

Alexandra Leykauf, Alexandra Leykauf, Roma Publications, 2016 
Ter gelegenheid van haar recente publicatie gaat Alexandra Leykauf met Caroline Soyez-Petithomme en Maria Barnas in gesprek over thema's als het maken van een boek, manieren waarop fotografie gebruikt kan worden en de neiging van afbeeldingen om hun omgeving te domineren en beïnvloeden. Aangezien de publicatie is opgevat als een monografie en een kunstenaarsboek, zal de grens tussen deze categorieën het uitgangspunt vormen voor een gesprek over de gedeelde interesse van de sprekers voor fotografie. Foto's, 'gevonden' danwel 'genomen', worden gebruikt voor representatie en documentatie. Ze functioneren als de scherven in een caleidoscoop die, opgenomen in deze publicatie, een nieuw werk op zich creëren. Hiervanuit zal het gesprek verschuiven naar het thema 'a sense of space', wat zowel naar de titel van Maria Barna's essay in het boek verwijst als een centraal punt is in de curatoriële praktijk van Caroline Soyez-Petithomme en de artistieke praktijk van Alexandra Leykauf. 

Alexandra Leykauf | Roma Publications Amsterdam 2016 | 240 pagina’s | 20 x 28 cm | ISBN 9789491843563

Presentatie: Alexandra Leykauf, Caroline Soyez-Petithomme en Maria Barnas
Locatie: Lower Level
Tijd: 19.30

Marlies Rijneveld
Om niet te veel te verklappen over de interventie van Marlies: wellicht komt u haar gedurende de avond tegen en maakt zij een blijvende indruk op u.

Locatie: door het gebouw
Tijd: doorlopend

Salomé Roodenburg
Sommige ruimtes in een museum zijn haast theatraal. Zelfs wanneer het om algemene ruimtes zonder kunst gaat, zoals gangen en trappen, kan dit het geval zijn. Salomé schreef een gedicht geïnspireerd door de lange roltrap in de nieuwbouw van het Stedelijk Museum.

Locatie: roltrap, nieuwbouw
Tijd: doorlopend

Carolyn F. Strauss (red.), Slow Reader: a Resource for Design Thinking and Practice, Valiz, 2016
Valiz en Slow Research Lab bieden een meeslepende ervaring van hun nieuwe publicatie Slow Reader, die alternatieve visies en ritmes biedt voor reflectie op de ruimtelijke, relationele, en temporele mogelijkheden van een complexe wereld vol onderlinge afhankelijkheid. Een gevarieerde en inspirerende reeks van stemmen – soms poëtisch en soms pragmatisch, analytisch of ambitieus – komt samen in dit boek en biedt nieuwe inzichten, doorbreekt comfortzones, voedt nieuwsgierigheid en debat en zet aan tot nader onderzoek van de 'slow' levensstijl, nu en in de toekomst. In de Audi Zaal leest interdisciplinair ontwerper Maria Blaisse haar essay uit het boek voor. Tegelijk verkennen drie dansers het expressieve bereik van Blaisse' flexibele bamboestructuren, en geven zo een visie op de door de mens gebouwde omgeving die dynamischer is en dichter bij natuur staat.

Slow Reader: a Resource for Design Thinking and Practice | Valiz 2016 | 288 pagina’s | ISBN 978-94-9209-501-5 

Presentatie: Maria Blaisse en dansers
Locatie: Audi Zaal, 0.1
Tijd: 21.30

Michelle de Vaan
Het werk van Michelle is te vinden op de begane grond van de oudbouw, rondom het Tinguely-lab. Wie de behoefte voelt om zich even terug te trekken is hier op de juiste plek.

Locatie: begane grond, oudbouw, omloop
Tijd: doorlopend

Leendert Vooijce
Leendert onderzoekt het concept ‘interventie’. Wat betekent het wanneer een museum je uitnodigt om een interventie te verzorgen? Voor hem impliceert dit een bepaalde machtsverhouding, die hij graag bevraagt.

Locatie: Audi Zaal 0.1, Lower Level
Tijd: 19.15 en 19.30

Sara van Woerden (et al.), Artistic Coloring Book, 2016
In het kader van het Artistic Coloring Book project presenteert Sara van Woerden (Delft, 1986) shared coloring tables. Tijdens de Stedelijk Book Club bent u welkom om plaats te nemen aan één van de tafels en mee te kleuren aan de kleurplaat. Artistic Coloring Book is een initiatief van Sara van Woerden, en onderdeel van haar Three Word Stories praktijk. Het project onderzoekt het concept van de ‘artistieke kleurplaat’. Deelnemende kunstenaars aan de Book Club: Juliaan Andeweg (NL), Saskia de Jong (NL), Plural Authorship Collective (USA) en Marijke De Roover (BE).
Eerdere projecten van Sara van Woerden waren Draw Something School, Imaginary Game Soundtrack en Murder Mystery Entertainment.

Locatie: Schiphol Lounge
Tijd: doorlopend

*inclusief toegang tot het museum, de tentoonstelling Jean Tinguely – Machinespektakel en de workshop.