Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Events — 18 mrt 2021

Vier samen met het Stedelijk en The Black Archives Surinaamse kunst!

Prijs
gratis
Locatie
Online uitzending
Tijd
18 mrt 2021, 20.00 tot 21.00
Taal
Nederlands
Toegang
Link naar de uitzending op YouTube. Het programma blijft beschikbaar na de uitzending.

In Surinaamse School: The Talkshow gaan we met kunstenaars en kunsthistorici in gesprek over Surinaamse schilderkunst, krijgen we fragmenten uit de nieuwe theaterproducties De Gliphoeve en Het waarom beantwoord te zien, en brengt een spoken word-kunstenaar een ode aan de tentoonstelling Surinaamse School.

Ontdek de verhalen die schuilgaan achter het werk van kunstenaars die zowel in Suriname als in Nederland werkzaam zijn geweest en nog steeds nieuwe generaties inspireren. Wat verstaan we eigenlijk onder ‘Surinaamse School’ en welke thema’s zijn kenmerkend voor Surinaamse schilderkunst? Hoe was het voor Surinaamse kunstenaars om hun kunstopleiding te vervolgen in Nederland? Deze en andere vragen komen langs in een dynamisch programma met spoken word, muziek, performance en discussie.

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met The Black Archives

Armand Baag, 'Familieportet Baag', 1989, olieverf op doek. Collectie Joyce, Sura en Surina Baag, Amsterdam.
Armand Baag, 'Familieportet Baag', 1989, olieverf op doek. Collectie Joyce, Sura en Surina Baag, Amsterdam.

Programma

Spoken Word 

Naomi Veldwijk is schrijver, poetry performer en stemactrice. Geïnspireerd door de tentoonstelling Surinaamse School schreef ze speciaal voor dit programma een persoonlijke ode aan de pracht van Suriname.

Panelgesprek I: Surinaamse Pioniers

Met gasten: Marie-Claire Fakkel, Bart Krieger en Gauri Malhoe

Marie-Claire Fakkel
Kunsthistoricus Marie-Claire Fakkel studeert in 1990 af aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp ‘beeldvorming en “de ander”, toegespitst op illustraties in het bekende reisverslag van Stedman waarbij de nadruk op slavernij ligt. Bij de Gate Foundation verzorgde zij onder andere de opbouw van een gespecialiseerde bibliotheek en een kennisarchief over buiten-Europese beeldende kunst en wederzijdse wisselwerkingen. Ook is ze werkzaam geweest in het MBO-onderwijs en draagt ze sinds 2013 bij aan de kunsteducatie bij het CBK Zuidoost.

Bart Krieger
Bart Krieger is publicist, zelfstandig kunsthistorisch onderzoeker, oprichter van ‘BAM! De Kunst Toko’ en gastcurator van de tentoonstelling Surinaamse School. Na zijn studie kunst- en architectuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam begon hij met het schrijven en recenseren van (beeldende kunst) tentoonstellingen, dans en theater. Voor opinieblad Parbode schreef hij ruim vier jaar lang de maandelijkse rubriek Surinaamse kunstschatten, in 2015 gebundeld in 50 Surinaamse kunstschatten. Krieger stelde tentoonstellingen samen voor CBK Zuidoost en de Readytex Art Gallery in Paramaribo. Recent verscheen een essay van zijn hand in de monografie Nola Hatterman. Geen kunst zonder kunnen (2021) onder redactie van Ellen de Vries.

Gauri Malhoe
Gauri Malhoe voltooide in 2020 de bachelor Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam met de afstudeerscriptie Nola Hatterman en de ontwikkeling van de Surinaamse kunstgeschiedenis. Tijdens Malhoes studie begon haar zoektocht naar de geschiedenis van de beeldende kunst in Suriname – een onderzoek dat ze mogelijk zal voortzetten tijdens haar masteropleiding.

Theater: Mathieu Wijdeven - Het waarom beantwoord

Theatermaker Mathieu Wijdeven maakte een voorstelling over een van de kunstenaars in de tentoonstelling Surinaamse School: zijn Surinaamse betovergrootvader George Gerardus Theodorus Rustwijk (1862-1914). Wijdeven zal bij het werk van zijn betovergrootvader een fragment opvoeren uit zijn voorstelling Het waarom beantwoord, die in het najaar van 2021 door het land zal touren. De voorstelling werd gemaakt bij Productiehuis Theater Rotterdam.

Panelgesprek II: Surinaamse Kunstenaars In Amsterdam

Met gasten: Robert Bosari, Rihana Jamaludin en Felix de Rooy

Robert Bosari
Robert Bosari (Paramaribo, Suriname, 1950) is schilder, beeldhouwer en kunstdocent. Bosari studeerde aan het Nationaal Instituut voor Kunst en Kultuur in Paramaribo, waar hij les kreeg van Jules Chin A Foeng. Begin jaren 1970 zette hij zijn opleiding voort aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Van 1984 tot 1989 woonde hij weer in zijn geboorteland en werkte als coördinator Beeldende Kunst bij het ministerie voor Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen; ook was hij actief als docent aan de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs in Paramaribo. Terug in Nederland werkte hij o.a. bij de Vrije Academie in Nunspeet, CKV 't Klooster in Harderwijk, CKV De Meerpaal in Dronten, De Kunstlinie in Almere, het Atelier Fjordje en het Atelier Bos-Art in Lelystad.

Felix de Rooy
Felix de Rooy (Willemstad, Curaçao, 1952) is kunstenaar, theater- en filmregisseur, curator en verzamelaar. Hij groeide op op Curaçao, in Suriname en in Mexico. De Rooy werd opgeleid aan de Vrije Academie – Psychopolis in Den Haag en behaalde in 1982 een Master of Arts in filmregie aan New York University. Hij was oprichter van de theater- en filmproductiegroep Illushon Kosmiko (later: Cosmic) en produceerde theaterstukken en dansvoorstellingen vanuit Afro-Caribisch perspectief. De Rooy heeft meerdere tentoonstellingen samengesteld, waaronder de reizende tentoonstelling Wit over Zwart (o.a. Tropenmuseum Amsterdam, 1989) over racistische beeldvorming van zwarte mensen in de westerse cultuur en De erfenis van de slavernij (Wereldmuseum, Rotterdam, 2003). De Rooy is een veelzijdig maker met een oeuvre dat zich over verschillende kunstdisciplines uitstrekt.

Rihana Jamaludin
Rihana Jamaludin (Paramaribo, Suriname, 1959) is kunstenaar en schrijver. Ze volgde de opleiding tekenen aan het Instituut voor Opleiding van Leraren in Paramaribo. In 1983 verhuisde ze naar Nederland, waar ze enige tijd aan de Rietveld Academie in Amsterdam studeerde. Jamaludin experimenteerde in die tijd hoofdzakelijk met grafische technieken, zoals linosnedes, die ze vaak in thematische series ontwikkelde. In 1990 maakte ze de overstap naar volwasseneneducatie en werd actief als docent Interculturele Communicatie. Sinds 2008 is zij vooral bekend als schrijver. Haar vijfde boek verschijnt deze zomer bij Blossom Books: een historische roman voor jongeren, getiteld Geheimen van het Tuinhuis.

Muziektheater: De Gliphoeve

Muziektheatergezelschap Orkater ontwikkelde in samenwerking met het Bijlmer Parktheater de voorstelling De Gliphoeve, die dit voorjaar in première gaat. De voorstelling is het tweede deel in een muzikale trilogie over de komst van Surinamers in Nederland. Dit deel speelt zich af in 1975, na de onafhankelijkheid van Suriname, en volgt een familie die in de flat De Gliphoeve in de Bijlmer terechtkomt. Speciaal voor Surinaamse School: The Talkshow presenteert de cast van De Gliphoeve een muzikale scène in het archief van The Black Archives in Amsterdam. In deze scene zien we Manoushka Zeegelaar Breeveld, Dionne Verwey, Daniël Kolf, Gery Mendes, Sophie Anglionin, Sanne Landvreugd en Walther Muhringen.

Moderator: Shay Kreuger

Journalist, presentator en mediamaker Shay Kreuger presenteert Surinaamse School: De Talkshow. Naast haar wekelijkse radioprogramma op NPO Radio 2 is ze onder andere programmamaker bij Het Nieuwe Instituut en documentairemaker bij VPRO Dorst.