Nieuws — 4 nov 2022

Tentoonstelling - 26 november 2022 t/m 10 april 2023

De groepstentoonstelling When Things Are Beings, te zien vanaf 26 november, onderzoekt op uiteenlopende manieren de innerlijke kracht van objecten. Ontwerpers en kunstenaars tonen met 24 projecten op geheel eigen wijze hoe de materiële en immateriële werelden met elkaar verbonden zijn.

In 13 zalen leggen werken verbanden tussen ideeën en objecten, spiritualiteit en materialen of koppelen maatschappelijke vraagstukken aan tastbare zaken. In de vorm van video, soundscape, textiel, assemblages, objectdesign, sieraden, sculpturen, fotografie, print, schilderijen en performance wordt er met de vraag gespeeld of ‘dingen’ een ziel kunnen hebben. 

Sommige projecten in de tentoonstelling refereren aan een spirituele wereld, andere verbinden complexe en gelaagde geschiedenissen tussen mensen van verschillende generaties en verschillende plekken op de wereld. Zo presenteert kunstenaar Seán Hannan een ei met daarin speciaal voor het Stedelijk gemaakt, een Ierse vloek en speelt mediakunstenaar en ontwerper Sondi met herinneringen van haar ouderlijk huis in Kameroen.

RAADSELACHTIG EN ZINSPELEND
When Things Are Beings beweegt zich tussen de ongrijpbare aantrekkingskracht van abstracte concepten en vormen van spiritualiteit die verborgen kunnen liggen in objecten en sculpturen. Design en kunst kunnen je betoveren of boeien op een manier die niet altijd even duidelijk te verklaren of te definiëren is.

Sebastian Koudijzer The Awakening
Sebastian Koudijzer, 'The Awakening', 2022. Met dank aan de kunstenaar.

Ontwerper Sabine Marcelis onderzoekt in FOLD, een spiegel van gezandstraald glas, materiële eigenschappen die in eerste instantie aan de directe observatie ontsnappen door te spelen met diepte en perceptie. De werken van kunstenaar Ana Navas bestaan voornamelijk uit huiselijke objecten, bijvoorbeeld een droogrek, die zich 'verkleden' en voortkomen uit haar fascinatie voor de relatie tussen populaire cultuur en zogenaamde high art.

In totaal zijn er 24 projecten te zien van de volgende ontwerpers en kunstenaars: Ayo / James Beckett / Yinka Buutfeld / Jae Pil Eun / Eric Giraudet de Boudemange / Laurids Gallée / Antonio Jose Guzman & Iva Jankovic / Seán Hannan / Hatutamelen / Saskia Noor van Imhoff / Iris Kensmil / Sebastian Koudijzer / Marcos Kueh / Aram Lee / Shani Leseman / Sabine Marcelis / Chequita Nahar / Ana Navas / Wendy Owusu / Ginevra Petrozzi / Magali Reus / Sondi / Amy Suo Wu & Elaine W. Ho / Wei Yang    

Ginevra Petrozzi Digital Esoterism
Ginevra Petrozzi, Digital Esoterism, 2021. Met dank aan de kunstenaar en Design Academy Eindhoven. Foto: Pierre Castignola
Laurids Gallée Thieves
Laurids Gallée, 'Thieves', 2021. Met dank aan de kunstenaar. Foto: Mathijs Labadie.

De tentoonstelling When Things Are Beings is onderdeel van de projectserie Gemeentelijke Kunstaankopen, die tweejaarlijks wordt georganiseerd met financiële steun van de Gemeente Amsterdam. Makers die wonen en werken in Nederland worden uitgenodigd om te reageren op een open call, gevolgd door een juryselectie en een groepstentoonstelling. Een deel van het getoonde werk wordt aangekocht voor de museumcollectie.  

De jury bestaat dit jaar uit: Aric Chen (directeur Het Nieuwe Instituut), Roos Gortzak (directeur Vleeshal), Prince Malik Jewiti-R (mede-oprichter Artskop3437), Aude Christel Mgba (freelance curator, sonsbeek20→24) en de curatoren vanuit het Stedelijk Museum, Amanda Pinatih en Britte Sloothaak.  

PUBLICATIE Bij de tentoonstelling komt een online publicatie met verdiepende teksten over de 24 geselecteerde projecten en een essay door Mira Asriningtyas. Lees ook een reflectie over de tentoonstelling van de curatoren Britte Sloothaak en Amanda Pinatih op Stedelijk Studies.

PERFORMANCES Tijdens de perspreview op 24 november worden de performances van drie projecten opgevoerd. Voor het publiek zijn de performances op 27 november te zien, en in het nieuwe jaar op verschillende momenten. Houd de website in de gaten voor het public program.

NOOT VOOR DE REDACTIE: Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de perspreview van het Stedelijk Museum: pressoffice@stedelijk.nl