Gallery talks — 13 feb 2019

Het Stedelijk Museum organiseert begin 2019 twee Gallery Talks ter gelegenheid van de tentoonstelling Freedom of Movement.
Prijs
Museumticket + €3
Locatie
Verzamelen entreegebied, rondleiding door tentoonstellingszalen
Tijd
13 feb, 16.00 tot 17.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets

De Gallery Talks bieden ruimte voor verdiepende gesprekken over de tentoonstelling met een expert. De eerste rondleiding zal worden verzorgd door Karen Archey, conservator Time-Based Media en curator van deze tentoonstelling. Zij zal de deelnemers rondleiden langs een persoonlijke selectie van werken uit de tentoonstelling.

Dit jaar staat de tentoonstelling van de Gemeentelijke Kunstaankopen in het teken van het thema ‘Freedom of Movement’. Deze term staat voor de mogelijkheid van burgers om visumvrij buiten hun geboorteland te reizen. Sinds de opkomst van neonationalistische en populistische politieke bewegingen in het Westen is dit niet langer meer een vanzelfsprekendheid. De tentoonstelling onderzoekt beweging in politieke zin en verhoudt zich op verschillende manieren tot het idee van de vrijheid van beweging en de mogelijkheid tot verzet. Hoeveel vrijheid hebben we, en hoeveel vrijheid gunnen we anderen?

Rory Pilgrim, Software Garden, 2016-2018. 11 Track Music Video Album and Live Concert, 50 minutes, courtesy the artist
Rory Pilgrim, Software Garden, 2016-2018. 11 Track Music Video Album and Live Concert, 50 minutes, courtesy the artist

Bij elke editie van de Gemeentelijke Kunstaankopen staat een bepaald medium centraal, dit jaar zijn dat de ‘time-based media', kunstwerken met een bepaalde tijdsduur zoals film, video, performance, dans, theater, nieuwe media, geluids- en internetkunst. De tentoonstelling sluit daarbij nauw aan bij de hedendaagse praktijk van kunstenaars; zij volgen hun ideeën en laten zich daarbij niet beperken tot één bepaald medium.

MEER OVER DE SPREKER

Karen Archey is conservator hedendaagse kunst voor time-based media bij het Stedelijk Museum Amsterdam, en curator van de tentoonstelling. Ze is een Amerikaanse curator en kunstcriticus die eerder in Berlijn en New York woonde en werkte. Ze begon in april 2017 bij het Stedelijk Museum na als redacteur te hebben gewerkt bij de in New York gevestigde organisatie e-flux (2014-2017). In haar werk als auteur en curator behandelt zij vaak kwesties rond de verhouding tussen maatschappij en individu, zoals feminisme, identiteit en technologie.

CREDITS
De voorstellen voor de gemeentelijke kunstaankopen worden tweejaarlijks georganiseerd met financiële steun van de Gemeente Amsterdam.