Tentoonstelling — 25 nov 2018 t/m 17 mrt 2019

‘Freedom of Movement’ is de nieuwste editie van de Gemeentelijke Kunstaankopen in het Stedelijk Museum Amsterdam, een tweejaarlijkse tentoonstelling met recent werk van in Nederland wonende kunstenaars. De Gemeentelijke Kunstaankopen zijn telkens op een andere discipline gericht. Dit jaar draait het om ‘time-based media’, waaronder werken op film en video, internetkunst, geluidskunst, performance, dans en workshops.

Freedom of Movement (ofwel ‘vrijheid van beweging’) staat voor het recht van een individu om vrij te reizen, als vluchteling, immigrant of toerist. Dit begrip wordt gewoonlijk gebruikt in een juridische context, waar het verwijst naar mensenrechten en het recht op mobiliteit. Het heeft meestal betrekking op een fysieke verplaatsing, maar kan ook metaforisch worden opgevat in de zin van sociale mobiliteit. Het voorrecht of privilege om zich vrijelijk binnen de samenleving te bewegen is afhankelijk van factoren als afkomst, genderidentiteit, fysieke en mentale vermogens en seksuele identiteit. Hoewel discussies over privilege vaak gaan over het ontbreken daarvan, is het minstens zo belangrijk – of zelfs belangrijker – om na te denken over de manier waarop privilege machtsstructuren in stand houdt.

  • Basir Mahmood, Monument of Arrival and Return, 2016. Video installation, 9 minutes 36 seconds, courtesy the artist
    Basir Mahmood, Monument of Arrival and Return, 2016. Video installation, 9 minutes 36 seconds, courtesy the artist
  • Rory Pilgrim, Software Garden, 2016-2018. 12 Track Music Video Album and Live Concert, 50 minutes, courtesy the artist
    Rory Pilgrim, Software Garden, 2016-2018. 12 Track Music Video Album and Live Concert, 50 minutes, courtesy the artist
  • Rory Pilgrim, Software Garden, 2016-2018. 12 Track Music Video Album and Live Concert, 50 minutes, courtesy the artist
    Rory Pilgrim, Software Garden, 2016-2018. 12 Track Music Video Album and Live Concert, 50 minutes, courtesy the artist
  • Verena Blok, 'Robota' (2018), eenkanaals video- en geluidsinstallatie, 12:30 min, courtesy de kunstenaar en het Mondriaan Fonds
    Verena Blok, 'Robota' (2018), eenkanaals video- en geluidsinstallatie, 12:30 min, courtesy de kunstenaar en het Mondriaan Fonds
  • Danielle Dean, True Red Ruin (Elmina Castle), 2017. HD video, color, sound, 9 minutes 39 seconds, courtesy the artist
    Danielle Dean, True Red Ruin (Elmina Castle), 2017. HD video, color, sound, 9 minutes 39 seconds, courtesy the artist

De twintig kunstenaars in de tentoonstelling Freedom of Movement: Gemeentelijke Kunstaankopen 2018 pakken dit thema op uiteenlopende manieren op. Sommigen richten hun aandacht op veranderingen in het oversteken van grenzen vanwege technologische ontwikkelingen; anderen kijken naar het dagelijks leven van immigranten of naar hoe het lichaam zelf mobiliteit kan inperken. Ook zijn er werken die ingaan op de gevolgen van migratie, genocide en stateloosheid, of op de culturele vooroordelen die in een vakgebied als wiskunde ingebed zijn geraakt. Daarnaast onderzoeken kunstenaars hoe culturele identiteit tot stand komt en wordt uitgedragen via voorwerpen, liedjes en taaluitingen. Alle deelnemers aan de tentoonstelling nodigen de toeschouwers uit om hun eigen ideeën over maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid te evalueren, en na te denken over hoe we onze buren, omgeving, wereld en onszelf zien.

Via een open call werden kunstenaars in Nederland uitgenodigd om werk in te zenden. Uit de 399 inzendingen selecteerde de jury – bestaande uit Ligia Lewis (choreograaf), Juha van ’t Zelfde (curator en directeur Shadow Channel, Sandberg Instituut), Harm van den Dorpel (kunstenaar) en Susan Gibb (curator), onder leiding van juryvoorzitter Karen Archey (conservator hedendaagse kunst en time-based media, Stedelijk Museum – twintig kunstenaars die deelnemen aan de tentoonstelling.

Meer weten?

Lees meer over de tentoonstellingsthema’s, de deelnemende kunstenaars en hun werk in de longreads en profielen hieronder.

De voorstellen voor de gemeentelijke kunstaankopen worden tweejaarlijks georganiseerd met financiële steun van de Gemeente Amsterdam.

Verder lezen

Deze korte leeslijst is bedoeld als introductie op veel van de thema's die in de tentoonstelling Freedom of Movement: Municipal Art Acquisitions 2018 te vinden zijn. De leeslijst omvat werk van schrijvers, kunstenaars, academici, filosofen en curatoren waarin thema's zoals institutioneel racisme, intersectioneel feminisme, en het gebruik van taal in de culturele sector wordt besproken.
Ga naar leeslijst